Annons

Kajsa Kettil: Kajsa Kettil: Livet på en pinne kräver fungerande tester

Det är dags att börja testa. Rejält.
Kajsa KettilSkicka e-post
krönika • Publicerad 27 juni 2020
Kajsa Kettil
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Edward Bloms Melodifestivalbidrag "Livet på en pinne” 2018 handlar om tester. Sommaren 2020 borde handla om tester.
Edward Bloms Melodifestivalbidrag "Livet på en pinne” 2018 handlar om tester. Sommaren 2020 borde handla om tester.Foto: Fredrik Sandberg/TT

”När man festar festar man och då festar man rejält.”

Ni minns väl det musikaliskt tveksamma Mellobidraget från 2018 då mat- och dryckespersonligheten Edward Blom sjöng och dansade med en hummer och andra gastronomiska läckerheter?

Annons

Testa nu att byta ut f:et i ”festar” mot ett ”t” och vi har, just det, ”testar”.

Plötsligt går det att tralla på ett budskap som borde vara en dagsfärsk beskrivning av Sveriges coronabekämpning. Men tyvärr är vi långt därifrån. För ingen kan neka till faktumet att vårt land har för låg kapacitet att ta reda på vilka som bär på covid-19. Och nu går det inte längre att hänvisa till att pandemin är ny och att kraftfulla åtgärder är på gång. Dessa löften har uttalats av främst statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S). I flera månader har de bedyrat att omfattande testning minsann är på g. När det sedan inte har blivit så har de uttryckt besvikelse över att regionerna inte har levt upp till regeringens förväntningar.

”Förra veckan fick två medarbetare förkylningssymptom samma dag. Den ena testade sig dagen därpå hos drive-in-mottagningen på stadens ena vårdcentral, och fick sitt provsvar nästföljande dag.”
Kajsa Kettil, krönikör

Visst är situationen komplex. Men det duger inte att skylla ifrån sig. Den som leder ett land måste kunna samordna resurser även under – ja, särskilt under – kristider. Men samtidigt som världshälsoorganisationen WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus har trummat in ”test, test, test”, och oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) har upprepat den svenska varianten ”testa, testa, testa”, verkar regeringen mest ha hoppats, hoppats, hoppats att någon ska se till att det blir gjort.

Denna någon består av 21 regioner. Sent omsider kom dock beskedet för några veckor sedan om nationell testning, dessutom ”gratis”, det vill säga utan avgift för patienten. Det skulle ha kunnat vara ett tecken på handlingskraft och samordningsförmåga. Men icke. I stället får det ses som plakatpolitik, eftersom resultatet knappast är någon fungerande masstestning. Tester tas visserligen, för vårdcentraler och andra mottagningar måste erbjuda tjänsten till den som så önskar, men det tjänar inte mycket till om väntetiderna på provsvar är längre än sjukdomsförloppet.

Många privatpersoner och företag upplever just nu detta, och även UT har ett eget exempel. Förra veckan fick två medarbetare förkylningssymptom samma dag. Den ena testade sig dagen därpå hos drive-in-mottagningen på stadens ena vårdcentral, och fick sitt provsvar nästföljande dag. Det var negativt, det vill säga att medarbetaren inte hade covid-19. Den andra personen – undertecknad – genomgick samma smidiga testprocedur på stadens andra vårdcentral, men fick vänta nästan en vecka innan beskedet kom. Det var negativt även här. Anledningen till de olika långa väntetiderna är att vårdcentralerna har avtal med olika laboratorier som i sin tur har olika kapacitet. Primärvårdspersonalen kan alltså kämpa och svettas under sina plastförkläden och visir för att dämpa den ökande smittspridningen i Ulricehamn utan att det gör någon stor skillnad.

Godtyckligheten i väntetiderna kan ge två ovälkomna konsekvenser: antingen struntar folk i att testa sig, eftersom de oavsett resultat riskerar runt en veckas isolering. Eller så testar de sig men orkar inte hålla sig undan omvärlden innan provsvaret kommer. Båda fallen leder till ökad smittspridning. Det är det sista vi behöver nu när semesterfirare vill resa och mötas.

Min egen midsommarafton var kanske inte livet på en pinne med dansande humrar. I stället tillbringade jag för säkerhets skull dagen med extra långt avstånd till nära och kära, på en altan tillsammans med familjens kanin. Han är å andra sidan ett föredöme när det handlar om att leva gott i karantän.

Veckans frågetecken: I veckan erbjöd sig Finland att bistå Sverige med både testning och vård. Vågar vi släppa prestigen och tacka ja?

Veckans utropstecken: Efter vårens uppskjutna seriestarter glädjer sig många åt att fotbollen äntligen är igång. Det uppmärksammas även i UT, och på sidorna 18–20 kan du läsa det senaste från fredagskvällens sammandrabbningar.

Annons
Annons
Annons
Annons