GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Ju mindre tidning, desto viktigare blir läsarna

En djupdykning i mejlkorgen gör det tydligt att Ulricehamns Tidning skapas tillsammans med engagerade läsare.
Kajsa KettilSkicka e-post
krönika • Publicerad 27 mars 2021
Kajsa Kettil
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Tidningen produceras huvudsakligen av sju journalister och två annonssäljare. Utöver det sker ett samarbete med Borås Tidning som omfattar bland annat debattmaterial, blåljusnyheter, redigering och annonsproduktion.

Det unika materialet, det som är kopplat till Ulricehamn, tas fram här. Men vi hade inte kunnat göra det utan ytterligare en aktör: läsarna. En vanlig dag på tidningen tänker vi inte så mycket på det – produktionen är som ett självspelande piano där samtal, mejl, Facebookkommentarer och tillrop på stan skapar ett konstant flöde av information. Utan den informationen skulle det inte bli någon tidning. Så har det varit i drygt 150 år, och så kommer det – oavsett publiceringskanaler – att fortsätta vara.

Naturligtvis är läsare, tittare och lyssnare betydelsefulla för alla medier. Men lite tillspetsat gäller sambandet att ju mindre exempelvis en tidning är, desto viktigare blir läsarna.

Det syns tydligt när min tid som chefredaktör och ansvarig utgivare summeras. En djupdykning i mejlkorgen visar på en aldrig sinande ström av tips, frågor, synpunkter, ris och ros. Ibland diskuterar vi dessa på redaktionens morgonmöten, och ofta mynnar det ut i ett konstaterande att även de mest ilskna kommentarer vittnar om stort engagemang.

Det får mig att minnas ett stycke ur kurslitteraturen under journaliststudierna för ett antal år sedan. Där stod det att mindre, lokala medier blir mer kritiserade av sin publik än de rikstäckande medierna, och att detta beror på att läsarna känner en samhörighet med sin lokaltidning och därför protesterar när de är missnöjda över vissa publiceringar.

Att höra av sig blir ett sätt att visa att man bryr sig.

Lyckligtvis verkar även det omvända gälla – att den som är nöjd ger uttryck för det. Vi återkommer strax till det. Men först några personer, händelser och publiceringar jag bär med mig när jag nu lämnar UT:

Harald Petterson läser tidningen i mobilen innan papperstidningen kommer med posten.
Harald Petterson läser tidningen i mobilen innan papperstidningen kommer med posten.
Foto: Pernilla Rudenwall

· Harald Pettersson, 85+. Prenumeranten på landsbygden som vände sin besvikelse över indragen morgondistribution av papperstidningen till att läsa och uppskatta eUT.

· UT:s 150-årsjubileum i oktober 2019. Några månader senare skulle coronarestriktioner ha gjort det omöjligt att trängas under vårt välbesökta öppet hus-firande med tårta, levande musik, tipspromenad och mingel i tidningens lokaler.

Välbesökt öppet hus-tillställning när Ulricehamns Tidning firade 150 år i oktober 2019.
Välbesökt öppet hus-tillställning när Ulricehamns Tidning firade 150 år i oktober 2019.
Foto: Pernilla Rudenwall
UT:s chefredaktör Kajsa Kettil bjuder på godis under tidningens 150-årsjubileum.
UT:s chefredaktör Kajsa Kettil bjuder på godis under tidningens 150-årsjubileum.
Foto: Pernilla Rudenwall

· Pandemiutbrottet. Plötsligt fick vi styra om nyhetsarbetet till att bevaka hur boende i Ulricehamn påverkades av coronaviruset.

· Inslag av tysthetskultur inom den kommunala verksamheten, och även tjänstemannen som var beredd att gå mycket långt för att hämnas en publicering.

· Studenten. Det var lika glädjefyllt som hjärtskärande att under UT:s livesändning se 2020 års studenter springa nedför Tingsholms trappa, med kravallstaket mellan sig och det fåtal besökare som tilläts närvara.

Siw Blomberg ingick in testpanelen som tog fram UT:s nya korsord.
Siw Blomberg ingick in testpanelen som tog fram UT:s nya korsord.
Foto: Kajsa Kettil

· Korsorden. Här snackar vi engagemang! När det nya krysset visade sig vara extremt svårt att lösa utbröt en folkstorm. Nyhetschefen Jonas Emtervall ryckte då ut och lyckades skaka fram en variant som föll juryn i smaken, och sedan dess fylls åter brevlådan av krysslösningar.

”Även de mest ilskna kommentarer vittnar om stort engagemang”
Kajsa Kettil

Och nu tillbaka till att även nöjda prenumeranter hör av sig. För en av dessa har bidragit med en mycket värdefull synpunkt; i ett mejl förklarar hon att UT har väckt ett intresse hos henne att engagera sig i vardagliga frågor, eftersom texterna är lätta att läsa och förstå även för en invandrare som hon.

En lokaltidning som UT är en tidning för alla kommuninvånare oavsett ålder, kön, ursprung, adress, intressen och utbildningsnivå. När det lokala materialet – såväl granskande artiklar som lättsammare reportage – når den breda allmänheten främjar det människors tillit till varandra, till samhällsinstitutioner och i förlängningen demokratin.

Så därför kommer avslutningsvis en uppmaning: Fortsätt att engagera er! När ni ger tidningen era synpunkter kan tidningen ge er det den är bäst på: Nyheter härifrån.

Stadshuset i Ulrichamn
Stadshuset i Ulrichamn
Foto: Pernilla Rudenwall
Studenten 2020 var mindre välbesökt än vanligt, men glädjen hos studenterna såg inte ut att ha påverkats av pandemin.
Studenten 2020 var mindre välbesökt än vanligt, men glädjen hos studenterna såg inte ut att ha påverkats av pandemin.
Foto: Pernilla Rudenwall
Foto: Pernilla Rudenwall
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer