Annons

Kajsa Kettil: Kajsa Kettil: Diktatur smittar – håll avstånd även i politiken

Behandla nazister och andra diktaturkramare som luft. Låt demokratin få uppmärksamheten i stället.
Kajsa KettilSkicka e-post
krönika • Publicerad 5 september 2020
Kajsa Kettil
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
USA:s hälsominister Alex Azar tar på sig munskyddet när president Donald Trump passerar.
USA:s hälsominister Alex Azar tar på sig munskyddet när president Donald Trump passerar.

Det har varit ganska tyst från Nordiska motståndsrörelsen på sistone. Kanske har de också prioriterat att visa solidaritet med andra och hålla lämpligt coronaavstånd?

Det är frestande att raljera. För det går liksom inte att se en handfull ignorerade, unga män med bistra miner och korsade flaggor som något reellt hot. Detta skrivs dock med all respekt för de människor som nazistiska NMR visar sin avsky mot, inte minst inom hbtq-rörelsen och Pride som arrangerades i Ulricehamn förra veckan. För det var ingen slump att NMR höll sin icke tillståndsgivna sammankomst just här förra lördagen. Slutet av en Prideveckabetyder vanligtvis parad, men årets parad ersattes av en pandemianpassad promenad. Det fanns med andra ord inte mycket att hämta i Ulricehamn för den som är ute efter att förstärka sina vi-mot-de-känslor.

Annons

Som UT har berättat fick ulricehamnarna mycket beröm av polisen för korrekt agerande när några nazister delade ut flygblad på stan. De allra flesta gick förbi utan att ta större notis om besökarna. Särskilt många flygblad såg inte ut att bli utdelade.

Den uppmärksamhet organisationen hoppades på uteblev med andra ord. För, som polisen beskriver det, deras förhoppning är att väcka så starka känslor hos allmänheten att det blir tumult och de kan hävda självförsvar. Detta kan de sedan använda i propagandasyfte.

Om situationen hade urartat skulle UT naturligtvis ha berättat det, skyndsamt och så korrekt som möjligt. Men eftersom lördagens stöveltramp inte påverkade den allmänna ordningen blev det inga krigsrubriker i tidningen. Däremot verkar händelsen ha väckt en del känslor. Ett mejl till redaktionen handlade om varför vi suddade ansiktet på den NMR-anhängare som syns på bilden intill artikeln. Läsaren hade önskat att se verkligheten som den är. Jag kan förstå det. Medier har också all rätt att publicera bilder av människor som befinner sig på en allmän plats, som en gågata ju är. Samtidigt brukar medier undvika att publicera namn och bild på brottsmisstänkta personer. I det läget hade polisen berättat att det skulle upprättas en anmälan om brott mot ordningslagen, men inte angett vem av deltagarna som ansågs vara anordnare och därmed var den misstänkte. Värt att förtydliga här är att anmälan gjordes eftersom sammankomsten inte hade tillstånd. Om tillstånd hade sökts skulle sammankomsten sannolikt ha beviljats, enligt polisen.

Ytterligare en anledning till den maskade bilden är att UT inte vill bidra till att ge den typ av uppmärksamhet som NMR söker. I de fall anhängare dyker upp för att skrämmas men inte är våldsamma ska de varken utmålas som offer eller farliga förövare.

Det betyder inte att deras existens helt saknar betydelse. Sett ur ett större perspektiv är det oroande med allt fler antidemokratiska tendenser i världen. Och här syftas inte på länder som Kina och Nordkorea, utan på de oroväckande strömningarna i exempelvis Polen, Ungern, Ryssland och tyvärr även USA.

Det är som att diktatur smittar.

Just USA är temat i Fredrik Reinfeldts nya bok om det amerikanska valet, som kom ut häromdagen. Han skräder inte orden när han varnar för att USA skulle glida mot diktatur om amerikanerna röstar för ytterligare fyra år med Trump i Vita huset. För även om det låter drastiskt så använder presidenten de klassiska metoderna hos en auktoritär ledare; han respekterar inte rättsväsendet, han föraktar fria och oberoende medier, sluter sig mot omvärlden, agerar via sin familj och kräver blind lydnad.

”På den andra sidan av den borgerliga klyftan har vi politiker som står stadigt på anständig grund.”
Kajsa Kettil, chefredaktör

Att Reinfeldt i Aktuellt (SVT 1/9) fick mothugg av Kristdemokraternas policyansvariga Johan Ingerö visar på klyftan som går rätt genom borgerligheten sedan förra valet. På ena sidan har vi de som kan tänka sig att styra landet med hjälp av ett parti vars folkvalda motsätter sig bland annat provocerande konst, public service, samkönade äktenskap, modersmålsundervisning, biblioteksböcker på främmande språk – med andra ord sådant som brukar vara de första stegen mot auktoritära styren.

Fredrik Reinfeldt är aktuell med boken 3 november 2020 ödesvalet : Om en demokrati i fara och en världsordning i upplösning
Fredrik Reinfeldt är aktuell med boken 3 november 2020 ödesvalet : Om en demokrati i fara och en världsordning i upplösningFoto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

På den andra sidan av den borgerliga klyftan har vi politiker som står stadigt på anständig grund. En av dessa – Annie Lööf (C) – har just kommit tillbaka efter sin föräldraledighet.

Under några dagar nu i veckan kändes det nästan som mandatperioden 2010-2014, då när demokrati i USA och Europa kunde tas för given. Då när Alliansen visserligen inte hade majoritet, men åtminstone inte var handlingsförlamad.

Annons

Allt var inte bättre förr, men Fredrik Reinfeldts tillfälliga comeback i samhällsdebatten (om än enbart i utrikespolitiken) blir en påminnelse om att vi behöver modiga röster som kallar saker för vad de är.

I veckan kom Fredrik Reinfeldts bok om det amerikanska valet ut.
I veckan kom Fredrik Reinfeldts bok om det amerikanska valet ut.Foto: Pressbild
”Vinner Donald Trump en andra mandatperiod kommer den nu rådande världsordningen att förändras och nedmonteringen av den amerikanska demokratin att fortsätta.”
ur Fredrik Reinfeldts nyutgivna bok
Annons
Annons
Annons
Annons