Annons

Kajsa Kettil: Kajsa Kettil: Därför livesänder UT studenternas utspring

Känner du en blivande student men sitter isolerad hemma? Eller saknar du platsbiljett till firandet på Tingsholm? På fredag kan alla följa studentutspringen på ut.se.
Kajsa KettilSkicka e-post
krönika • Publicerad 24 maj 2020 • Uppdaterad 25 maj 2020
Kajsa Kettil
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I år blir det färre kramar på skolgården och publik vid Tingsholms utspring, men sannolikt fler som följer studentdagen digitalt.
I år blir det färre kramar på skolgården och publik vid Tingsholms utspring, men sannolikt fler som följer studentdagen digitalt.Foto: Anna Claesson

Ovanpå en av bokhyllorna hemma i vardagsrummet, intill en dammig brudbukett från 2007, ligger två gulnade studentmössor som har ett par decennier på nacken. På den ena står det ”Journalist 2001”, och liksom hos de flesta andra studentmössor är insidan full av namnteckningar och hälsningar skrivna av uppspelta, möjligtvis smålulliga klasskompisar.

Jag minns overklighetskänslan att det faktiskt, efter alla dessa års slit, äntligen var dags. Friheten hägrade! Jag minns också hur vi rundade förbudet mot champagnefrukost på skolområdet – skoltidningens lokal hade en hammock som rymde hur många elever som helst.

Annons

Jag minns den nervösa trängseln i korridoren innan vi, som nästan sista klass, fick springa ut mot familj, plakat och den väntande friheten. Och jag minns att det duggregnade, att jag fick jättefina örhängen, att dagen var rolig men att festligheterna på kvällen var rätt avslagna.

Allt det där finns kvar. Och då var studenten inte ens hälften så uppmärksammad som den har blivit på senare år.

Den här våren är inte som andra. Alla har vi fått ställa in, tänka om och göra uppoffringar. Resor skjuts på framtiden, fysiska möten ersätts av digitala, och de få evenemang som ändå genomförs lyder under strikta restriktioner.

Att organisera ett studentfirande för alla avgångselever och deras anhöriga under dessa omständigheter måste höra till de större utmaningarna (förutom vårdens uppdrag, givetvis!) just nu. Den här sidan har tidigare noterat Tingsholmsgymnasiets kloka beslut att tillåta ett coronaanpassat firande med avslutningsceremoni och utspring.

Upplägget innebär att programpunkterna sprids ut över dagen, för att säkerställa att alla håller avstånd. Men det får också följden att besöksantalet begränsas. Skolledningen uppskattar att hälften av de runt 1000 besökare som brukar stå på skolgården nu inte kan följa utspringet på plats. Det svider lite i hjärtat att höra det.

När alla drabbas av en pandemi som ingen rår för finns det två saker att göra: hålla avstånd och hjälpas åt. På UT ser vi en chans att göra en insats för att fler ska få uppleva studenternas lyckliga dag. Med start klockan 10.45 fredagen den 29 maj livesänder vi därför samtliga utspring på Tingsholm. Sändningen går enkelt att se via ut.se. Vanligtvis ligger det digitala materialet bakom en betalvägg, precis på samma sätt som att inte heller en prenumeration på papperstidningen är gratis. Den här gången har vi valt att göra ett undantag så att så många som möjligt ska ha tillgång till sändningen. Vi gör det för att fler mor- och farföräldrar, andra släktingar och vänner ska få uppleva firandet i realtid, om än på distans. En lokaltidning både kan och bör vara en del av lokalsamhället. Det sker på många olika sätt; genom lättsamma reportage, personliga krönikor, granskande nyhetsartiklar och snabba matchreferat, men delaktigheten kan även innebära satsningar som nämnda studentbevakning.

UT:s nyhetsvärdering sker genom devisen ”nyheter härifrån”. Är det lokalt kan det vara värt att berätta om. Och vad kan vara mer lokalt än unga ulricehamnare som firar att tolv års studier är avklarade?

Även om det duggregnar på fredag eller om allt inte är precis som planerat så blir förhoppningsvis studenten även under coronaåret 2020 en fin dag att minnas!

Veckans frågetecken: Känner du till en avgångselev som har gjort eller planerar att göra något värt att uppmärksamma? Tipsa oss på red@ut.se så kan vi boka henne eller honom till fredagens livesändning.

Annons
Annons
Annons
Annons