Annons
Nyheter

Jättebrand på soptippen Övreskog

Sent på söndagskvällen utbröt en brand bland trärester på återvinningsstationen Övreskog i Ulricehamn. Branden har rasat stora delar av natten.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2010
Insatsledare Krister Palmkvist konstaterar att inte mycket återstår av de 30 000 kubikmeter trä som fanns på tippen vid Övreskog. Han konstaterar också att branden inte spred sig utanför återvinningscentralens område.
Insatsledare Krister Palmkvist konstaterar att inte mycket återstår av de 30 000 kubikmeter trä som fanns på tippen vid Övreskog. Han konstaterar också att branden inte spred sig utanför återvinningscentralens område.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Larmet kom till räddningstjänsten vid 22.30 söndag kväll och räddningstjänsten räknar med att kunna blåsa av aktionen på måndagen vid lunchtid.

– Det brinner fortfarande på en del platser men det är små bränder som måste får brinna ut, säger insatsledaren Krister Palmkvist på måndagsmorgonen.

Annons

Av ännu okänd anledning började det brinna i den stora brädhög där privatpersoner kan lasta av träavfall direkt från släpkärra. Elden tog sig snabbt och lågorna på natthimlen syntes långt i väg.

– Elden har startat vid kompostdelen av trähögen. Som vi ser på det nu är det någon form av självantändning, säger Krister Palmkvist.

Räddningstjänsten kunde med tanke på eldens omfattning inte släcka branden. För dem handlade det om att låta bränslet brinna ut och se till att elden inte spred sig.

– Den starka vinden gjorde det hela lite besvärligt och vi fick främst koncentrera oss på att skogen väster om tippen, ned mot Hössnavägen, inte skulle ta eld, säger Palmkvist.

Runt 15 räddningstjänstarbetare jobbade fram till klockan tre i natt. Därefter har styrkan minskats efterhand.

Vägen mellan riksväg 40 och Hössna var avstängd fram till klockan 8.30 på måndagsmorgonen. Den är nu öppen igen.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons