Annons

Insändare: Servicekontor en lågbudgetlösning gällande Arbetsförmedlingen

Nu ska tydligen Ulricehamn få ett servicekontor då Försäkringskassan, Skattemyndigheten, Pensionsmyndigheten samt inte minst Arbetsförmedlingen numera är stationerade i Borås.
Insändare • Publicerad 4 april 2020
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arbetsförmedlingen Ulricehamn
Arbetsförmedlingen UlricehamnFoto: Åsa Dahlberg

Bättre än inget, men... När det gäller vad ett Servicekontor kan utföra ifråga om frågor som rör Arbetsförmedlingens verksamhet så är dessa kontor tämligen verkningslösa.

Detta beroende dels på att AF har ett mycket komplext regelsystem och redan i dag har speciella handläggare för olika program samt att det är akut brist på handläggare då många försvunnit genom neddragningar som beslutats via regeringens 73-punktersbudget påhejat av de partier som vill avveckla myndigheten.

Annons

Som lök på laxen kommer de från AF som jobbar på ett servicekontor inte ha vare sig möjlighet till att hantera olika beslut eller ha en egen dator där man kan se vad den sökande har för insatser/beslut/program.

Så resultatet att ha AF på ett servicekontor blir minst sagt ett slag i luften.

Vad kan då en arbetssökande få hjälp med? Jo följande:

Använda datorer för självservice. Om man inte har e-legitimation kan man få hjälp att boka möte med en arbetsförmedlare (sannolikt i Borås eftersom AF i Ulricehamn flyttat sin handläggning dit.

Få information om rekryteringsträffar och andra aktiviteter, lämna in blanketter och intyg hämta blanketter. I mitt tycke då tyvärr ett spel för galleriet, snarare än att upprätta en myndighets representation på orten.

Ingemar Basth mp

Annons
Annons
Annons
Annons