Insändare: Moderata initiativ skapar möjlighet för fler regnbågsfamiljer

På skärtorsdagen beslutade socialutskottet att gå vidare med ett viktigt utskottsinitiativ från Moderaterna. Lex lilla hjärtat som baseras på förslag från den statliga utredningen om tvångsvård.
Politik • Publicerad 16 april 2020
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Genrebild.
Genrebild.Foto: Jessica Gow/TT

Bakgrunden till initiativet är den sorgliga nyheten som vi tidigare i år har läst om när en treårig flicka hittades död efter att tvingats lämna sitt trygga familjehem för att återförenas med sina biologiska föräldrar.

Vi har också sedan januari 2020 beslutat att barnkonventionen ska vara svensk lagstiftning vilket ger en extra vikt i att ta upp diskussionen igen runt barnens rätt i tvångsvårdsärenden.

– Det är första gången på flera decennier vi förändrar en lag för att stärka barns rättigheter. Det kommer inte att lösa alla problem, men det är en bit på vägen, säger Ulf Kristersson.

Moderaterna har också motionerat i riksdagen om att vi bör förenkla inhemsk adoption och att fler otryggbarn ska ges möjlighet till en trygg uppväxt genom adoption. Utskottsinitiativet fick stöd från alla partier i riksdagen förutom Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Regeringen kommer istället jobba fram ett eget förslag till lagstiftning.

Med tanke på att socialutskottet gett besked att arbetet med lex Lilla Hjärtat ska ske under våren så kan man hoppas att det snart blir verklig lagstiftning.

Vi inom Öppna Moderater uppskattar det arbete som moderata ledamöter i socialutskottet gjort. Sverige har vid ett flertal tillfällen kritiserats för att man hellre tar föräldrarnas perspektiv än barnens och nu kan det förändras.

Samkönade par har sedan 2003 haft rätten att utredas för adoption. På grund av att det varit ytterst få länder som lämnat barn till samkönade par och att inhemsk adoption i stort sett varit obefintligt är det ytters få par som fått möjlighet att ta hand om ett barn. Öppna Moderater har sedan lång tid påpekat att möjligheten till fler adoptioner inom Sverige bör ses över, med barnens bästa för ögonen.

– Tack vare moderat politik och ett starkt engagemang från Camilla Waltersson Grönvall så ser vi nu till att fler barn kan hamna hos kärleksfulla par. Det öppnar också upp för möjligheten till att fler regnbågsfamiljer blir verklighet, allt självklart med barnens bästa i fokus, säger Öppna Moderaters förbundsordförande Kim Nilsson.

Kim Nilsson,

Förbundsordförande Öppna Moderater