Nyheter

"Inget jobb - inget lån"

– Det är säkert många som inte vet vad de ger sig in på.
Det säger Driton Hajra från Ulricehamn då han får höra att allt fler unga sätter sig i ekonomisk skuld.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2009
Driton Hajra, Simon Olsson och Ervin Erovic skulle inte själva låna för att handla men de kan förstå att många unga blir lockade.
Driton Hajra, Simon Olsson och Ervin Erovic skulle inte själva låna för att handla men de kan förstå att många unga blir lockade.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

På Tingsholmsgymnasiet går hundratals unga som snart får fullt ansvar för sin egen ekonomi. De är en given målgrupp för en allt intensivare marknadsföring av olika typer av snabba konsumtionslån. Sådana är en källa till att allt fler unga sätter sig i skuld.

– Det är egentligen sjukt att det ökar så mycket. I dag är det lätt att lockas med och köpa mer än man klarar, säger Ervin Erovic, elev på Tingsholmsgymnasiet.

Varken Ervin, Driton eller kompisen Simon Olsson skulle själva låna pengar för att köpa något de vill ha.

– Inget jobb - inget lån. Det är helt meningslöst att låna pengar när man inte tjänar några, säger Driton Hajra.

– Det finns inget jag så gärna skulle vilja köpa att det vore värt ett lån, säger Ervin Erovic.

Trion känner ingen som lockats att ta ett så kallat sms-lån, ett lån på en mindre summa som har hög ränta och snabb avbetalning.

– Det står ju om sånt varje dag i tidningarna men jag känner ingen som lånat så. Jag vet flera som lånat på banken och det känns säkrare, säger Driton Hajra.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.