Nyheter

Ica tydligt vid informationsmöte

Ica och kommunen tror på en Ica maxi-etablering vid Ubbarp. Medlemmarna i Cityföreningen är tveksamma.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2013

Onsdagens informationsmöte i Folket hus angående Icas etablering av ett Ica maxi vid Ulricehamnsmotet, Ubbarp lockade ett 50-tal deltagare, majoriteten var Cityföreningens medlemmar men även fastighetsägarna i centrum fanns representerade.

Ica förklarade att de två huvudanledningarna till att de vill etablera en Maxibutik vid Ubbarp är att utrymme saknas till en expansion av både butiksyta och parkering vid nuvarande Ica samt att det saknas en stormarknad i Ulricehamn. Många ulricehamnare handlar i dag sin mat i antingen Borås eller Jönköping och de skulle, enligt Ica, handla på Maxi vid Ubbarp istället.

Medlemmarna i Cityföreningen har farhågor att centrumhandeln kommer att utarmas om Maxi öppnar vid Ubbarp.

– Står man med ett par regnbyxor i handen på Maxi åker man inte in till gågatan och handlar den produkten, sa Jens Norrlander, en av ägarna till Bar prego.

Från politiskt håll, Lars Holmin (M) och Mattias Josefsson (S) fanns på plats, var det tydligt att de ser positivt på en etablering av Maxi i Ulricehamn.

– I närmare 15 år har frågan om Icas expansion varit aktuell och det här är den bästa lösningen. Det går inte att utöka butiksytan där affären ligger i dag och många hör av sig och är missnöjda med parkeringssituationen vid Strandgatan. På det här sättet skulle vi lösa båda de frågorna, sa Mattias Josefsson.

Lars Holmin hävdade att Ubbarp är den mest centrala plats som kan rymma en Maxibutik.

Bronäs, där kommunen tänker sig ett framtida resecentrum, har framförts som en alternativ placering av butiken men det är inte aktuellt, enligt Holmin, eftersom kommunen har långtgående planer på bostäder och kontor i det området.

Per Arbin, från organisationen Fastighetsägarna, meddelade att de nyligen gett ett uppdrag åt en expert inom extern etablering att utreda den bästa etableringsplatsen av ett Maxi i Ulricehamn utifrån kommunens bästa och handlarnas bästa.

Frågan är hur mycket Ica är intresserat av att lyssna på ett sådant förslag.

– Ubbarp är ett jättebra läge och vi ser att det saknas en stormarknad i Ulricehamn, sa Sören Ekman etableringsansvarig på Ica Sverige AB.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.