Annons

Hon fick hotmejlet: ”Känns smutsigt på något vis”

I fredags var Charlotte Hermansson Svensson en av över tusen personer som fick ett utpressningsmejl.
– På ett sätt är det faktiskt skönt att det är flera och inte bara jag som drabbats. Man känner sig så liten i det här.
Ulricehamn • Publicerad 24 september 2018 • Uppdaterad 26 september 2018
I fredags var Charlotte Hermansson Svensson en av över tusen personer som fick ett utpressningsmejl.
I fredags var Charlotte Hermansson Svensson en av över tusen personer som fick ett utpressningsmejl.Foto: Pernilla Rudenwall

Under helgen har polisen i Västra Götaland tagit emot cirka 1050 anmälningar efter att tusentals utpressningsmejl skickades till privatpersoner.

Mejlet sägs vara skickat från ”en internationell hackergrupp” som tagit kontroll över privatpersonens dator.

Annons

– På något sätt är mejlet skickat från min egen adress så det går ju inte att få kontakt med dem, berättar Charlotte Hermansson Svensson.

I mejlet påstås det att användaren har varit inne på ”vuxenwebbplatser” och om person inte betalar 600 dollar – över 5 000 kronor – så kommer information om privatpersonen spridas till kontakter på sociala medier, släkt och vänner.

– Det hela känns väldigt olustigt och smutsigt på något vis. Men klart är att jag inte kommer att betala för jag har ingenting att dölja.

Charlotte Hermansson Svensson har inte polisanmält händelsen men berättar att hon ska göra det.

– På ett sätt är det skönt att flera personer än jag som drabbats. Man känner sig så liten i detta och som ett tacksamt offer.

Mejladressen som blev hackad tillhör hennes egen verksamhet. Till saken hör att även verksamhetens webbsida har blivit hackad av okända personer. Något som hon upptäckte i slutet av augusti.

– Tydligen hade de lagt upp material som inte var okej på hemsidan. Jag märkte ingenting själv utan fick meddelande från webbhotellet att min hemsida hade stängts ner på grund av olämpligt innehåll.

För att starta upp webbsidan igen skulle Charlotte Hermansson Svensson behöva lägga energi och resurser på att ”rensa” sidan på det olämpliga innehållet.

– Jag hade faktiskt redan tänkt avveckla min verksamhet vid årsskiftet men nu får jag göra det i förtid. Det känns inte värt att lägga pengar på att fixa den även om det är tråkigt att inte ha kvar innehållet på hemsidan.

Lovisa HanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons