Annons

Extremt stor risk för skogsbrand - ”gäller att vara försiktig”

En lång period av varmt och torrt väder gör att risken för skogsbrand nu är extremt stor.
Ulricehamn • Publicerad 24 maj 2018 • Uppdaterad 25 maj 2018
Arkivfoto.
Arkivfoto.

– För tillfället är risken extremt hög på grund av den torka som varit en längre tid. Vi ser även att det kommer att vara fortsatt varmt och torrt framöver, säger Henrik Andersson, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Räddningstjänsten har sedan en tid infört eldningsförbud. Då är det förbjudet att elda, men fortfarande tillåtet att grilla i till exempel en grill i trädgården. Men även här uppmanar nu räddningstjänsten till stor försiktighet.

Annons

– Det är viktigt att sköta det på ett bra sätt, så att det inte flyger iväg gnistor, säger Henrik Andersson.

Räddningstjänsten använder sig nu av så kallat skogsbrandflyg. Flygklubbar som hjälper till att spana efter skogsbränder.

– De är uppe tre gånger i dag. De har vi nytta av, säger Henrik Andersson.

Räddningstjänsten har inte utökat sin bemanning på grund av den höga skogsbrandrisken, Men man försöker ändå ha lite extra beredskap, säger Henrik Andersson. Till exempel ser man över sin egen skogsbrandsmateriel och är lite extra förberedd mentalt.

– Skulle det hända något blir det en snabb brandspridning. Dessutom riskerar insatsen att bli långvarig, det kan bli svårsläckt.

Under torsdagen gick SMHI även ut med ett så kallat meddelande om höga temperaturer.

SMHI går ut med detta när maxtemperaturen väntas bli mellan 26 och 30 grader tre dagar i följd. Det handlar om värme som kan innebära problem för riskgrupper. Meddelandet är enligt SMHI ingen varning utan riktar sig främst till vårdgivare.

Om prognosen ändras till en kraftigare och mer långvarig värmeperiod kan meddelandet dock uppdateras till en varning.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons