Dominans av Ryssland i stafetten – Larkov ”Det var ryskt väder”

Herrstafetten dominerades av de ryska lagen. Norge missade högsta pallplatsen – för första gången på fem år.
Andrey Larkov hade förklaringen till framgången: Det var ryskt väder.
Ulricehamn • Publicerad 27 januari 2019
Andrey Melnichenko och Denis Spitsov topp spetsplacering i stafetten och det blev en dubbelt Ryssland på pallen.
Andrey Melnichenko och Denis Spitsov topp spetsplacering i stafetten och det blev en dubbelt Ryssland på pallen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Rysslands båda lag tog ledningen under stafettens förstasträcka. Och så förblev det. De båda lagen från Ryssland tog hand om både första- och andraplatsen.

– Det var bra väder för oss, ryskt väder som passade oss, säger Andrey Larkov, startman i det ryska förstalaget som slutade på andraplats 20 sekunder efter det ryska andralaget.

Norge tappade redan på första sträckan, Norges förste man Hans Christer Holund såg ut att ha en dålig dag och dåliga skidor. Att inte hamna högst på pallen har inte hänt Norges herrlag på fem år. Det blev placering nummer tre för Norge.

Sjur Röthe gick ut för Norge på tredjesträckan och försökte jaga ifatt lagen framför men hade ett tufft läge efter Holunds tapp på förstasträckan.

Röthe gjorde den tredje snabbaste tiden på sträckan men både Denis Spitsov och Andrey Melnichenko var snabbare.

– Ryssarna var otroligt starka. Det är knallhårt att komma med i deras stafettlag till VM. Men det är svårt att ta en plats i Norges lag också, säger Sjur Röthe.

Calle Halvarsson gjorde en bra förstasträcka för Sverige.
Calle Halvarsson gjorde en bra förstasträcka för Sverige.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Trots att Sjur Röthe var på ”fiende-land” var stödet från publiken stort under stafetten.

– Jag fick gåshud när vi körde upp till stadion i går det var enormt med folk på väg upp genom skogen. Jag hade hört att det skulle vara ett fint arrangemang och bra stämning men jag trodde inte riktigt på det. Men det stämde, vi kände oss som skidskyttar. Det är så här skidskyttarna har det varje helg.

Hur står sig Ulricehamn jämfört med Holmenkollen?

– Det är vanskligt att ställa Ulricehamn mot Holmenkollen. Holmenkollen har sin tradition med klassiska skidlopp och Ulricehamn är nytt men båda har sin charm. Jag åker gärna fler världscuptävlingar här.

Calle Halvarsson var Sveriges startman och öppnade bra och växlade som trea efter de båda ryska lagen. Daniel Richardsson tvingades släppa förbi Finland och kämpade länge själv på en fjärdeplats innan han blev ikappåkt av bland annat Frankrike och Norge.

Jens Burman gick ut på tredjesträckan som sexa i rygg på Frankrike. UIF:s Viktor Thorn hoppade och studsade igång sista sträckan och låg på femte plats en lång tid under loppet. En femteplats blev även Sveriges resultat efter att Thorn spurtat ifrån den franske åkaren.

– Riktigt imponerande. Thorn visar vilken krigarskalle han har, säger Anders Blomquist, SVT:s kommentator.

– Och angående läget för den svenske herrskidåkning, ser det lika mörkt ut? säger Jacob Hård.

– Nej, tvärtom. Alla åkare åker betydligt bättre än igår, säger Anders Blomquist.

Anders RosenbergSkicka e-post
Lovisa HanssonSkicka e-post
Carina CarlzonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.