Annons

Henrik Erickson återvänder till Ulricehamns Tidning

Från och med april heter UT:s chefredaktör Henrik Erickson. Låter namnet bekant? Inte konstigt i så fall, för Erickson återvänder till sin tidigare roll och arbetsplats. Hans företrädare Kajsa Kettil fick en pratstund med honom.
Ulricehamn • Publicerad 12 februari 2021
Snabb på webben och fördjupad i pappret – så vill blivande chefredaktören Henrik Erickson att UT ska vara.Foto: Pernilla Rudenwall

Första gången han anställdes var 2007, då som sportreporter efter en tids frilansande för UT-sporten. Det tog inte många år innan han avancerade till nyhetschef, och så småningom tog han över titeln chefredaktör och ansvarig utgivare.

Och nu är du här igen, efter två och ett halvt år i marknadsföringsvärlden. Vad har du ägnat dig åt, och varför kommer du tillbaka?

Annons

– Jag är teamledare för marknadsföring och sälj på IPM Ulricehamn. Det innebär att jag jobbar med onlinemarknadsföring och digitala säljprocesser i digitala kanaler. Det är ett område som verkligen har exploderat nu under corona när företag vill bli bättre online.

– Och jag är tillbaka av främst två skäl: För det första för att jag saknade den redaktionella miljön. Jag gillar att följa skeenden och samhällsutveckling och berätta om det för läsarna. Jag har trivts med mycket på IPM, men den delen har jag saknat. Och för det andra är jag tillbaka för att jag upplever att medias roll i dag utmanas av krafter som ifrågasätter nyttan med fria, oberoende medier. Det gäller kanske inte så mycket på UT:s nivå, men strömningarna påverkar mig ändå.

Vad kommer du att sakna med ditt nuvarande jobb?

– De närmaste kollegorna, och också att utmana mig själv och lära mig nya saker. Det tog ett tag att komma in i konsultvärlden och känna mig bekväm, men jag lärde mig det och uppskattar mycket av jobbet. Dessutom går vårt team väldigt starkt just nu.

UT:s tillträdande chefredaktör och ansvarig utgivare Henrik Erickson.Foto: Pernilla Rudenwall

Vilka erfarenheter tar du med till UT?

– Hur organisationer fungerar. Jag har suttit med många ledningsgrupper hos företag runtom i Sverige, det ger en förståelse för hur företag fungerar och vilka framtidsutmaningar som finns. Sedan kan jag inte säga att skrivandet har utvecklats, för det är stor skillnad. Bara för att man är en bra journalist är man inte nödvändigtvis bra på marknadskommunikation, och tvärtom.

– Jag tror också att jag kan bidra med det digitala tänket. Fast det sade jag i och för sig förra gången jag blev chefredaktör också… Men det är något jag vill utveckla. UT ska ha ett tillräckligt bra digitalt flöde för att folk ska vilja betala för det. Här finns det en möjlighet där vi ser en coronaeffekt: det finns ett större intresse att läsa nyheter. Det har helt klart gynnat rikstidningar mer än mindre tidningar. Dels så händer det mindre på små orter på grund av pandemin, och nyhetsfokus hos allmänheten ligger på riksnyheter och internationella nyheter kopplade till corona.

Kan läsarna räkna med några skillnader vad gäller innehåll?

– Det är nog för tidigt att säga. Först måste jag sätta mig in i den nuvarande situationen. Två och ett halvt år är på sätt och vis kort tid, men samtidigt har mycket hänt. Men jag tänker att papperstidningen på sikt kommer att innehålla mer fördjupning och långläsning än rena referat, och att annat material produceras bara för webben. Jag vill se en vässning av båda delar.

Hur vill du uppnå det?

Annons

– Genom att lägga resurserna på det som kittlar och får läsarna att gå till appen eller ut.se. De som bor i, eller har ett intresse av, UT:s spridningsområde ska känna att det är värt en månadsprenumeration som faktiskt inte kostar mycket mer än en pizza från någon av Ulricehamns pizzerior. Om man känner så, då har lokaltidningen en framtid.

Vad är viktigt hos en chefredaktör?

– Jag tycker att det är bra om en lokaltidnings chefredaktör bor på orten. Själv har jag dubbla boenden; ett hus i staden och ett mindre hus i de norra delarna av Ätradalen, och det kan nog bidra till att jag förstår hur man tänker både i staden och på landsbygden. Jag känner ett starkt engagemang för kommunen.

Du är ju en Ulricehamnsprofil, och nu träder du in i rampljuset igen. Hur känns det?

– När jag slutade på UT 2018 tyckte jag först att det var skönt att slippa känna mig ofri och påpassad som man till viss del är i den här rollen, men jag kan acceptera det nu. Däremot får jag avsluta en del engagemang jag har kunnat ha de senaste åren. Jag sitter till exempel i bolagsstyrelsen för världscupen i skidor, men där begär jag utträde innan jag börjar på UT.

Och det är ganska snart, bara ett par månader kvar. Grattis till ett intressant och meningsfullt jobb, och lycka till!

– Tack, och stort lycka till med ditt nya uppdrag i Borås.

Henrik Erickson

Ålder: 45


Familj: Sambo med Lina, barnen Teo, 13, Egon, 8 och Tora, 5.


Bor: I villa i Ulricehamn och ett mindre hus utanför Humla.


Gör: Teamledare för marknadsföring och sälj på IPM Ulricehamn. Tillträdande chefredaktör och ansvarig utgivare för Ulricehamns Tidning.

På fritiden: Då blir det mycket skog, torp, familj och träning när motivationen finns.

Bäst med Ulricehamn: Framåtandan. Det är en liten kommun som vågar och där det händer saker. Jag tänker bland annat på Lassalyckans utveckling och många framgångsrika företag.

Kajsa KettilSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons