Hanna Falk: ”Inte den uppladdning jag hade valt”

Det är hennes hemmaplan och för två år sedan smällde Hanna Falk till med sitt livs hittills bästa distanslopp i världscupen.
– Det blir tufft att toppa den prestationen, säger UIF-åkaren.
Publicerad 25 januari 2019 • Uppdaterad 27 januari 2019
Hanna Falk var ett hett eftertraktad för intervjuer i går när det svenska landslaget kallade till presskonferens. Hanna kör i dag i UIF:s gulsvarta dress.
Hanna Falk var ett hett eftertraktad för intervjuer i går när det svenska landslaget kallade till presskonferens. Hanna kör i dag i UIF:s gulsvarta dress.Foto: Pernilla Rudenwall

Ulricehamn

Senaste världscuptävlingen i Otepää slutade med en klart distanserad Hanna Falk i sprintkvartsfinalen, avstannande gled hon i mål 26 sekunder efter de övriga.

En stund efteråt kom förklaringen till den svaga prestationen. Ryggen krånglade och dagarna efter tävlingen i Estland har Hanna fokuserat på att komma till rätta med problemet.

– Jag har tagit en del behandlingar och det har varit en annorlunda uppladdning. Det är inte ett sätt som jag hade valt om jag hade fått bestämma helt själv, säger hon.

Se intervjun med Hanna Falk från fredagens presskonferens:

Samtidigt brukar dagarna mellan världscuptävlingarna inte vara fyllda av blodsmakshårda träningspass i spåren. Den mest betydelsefulla träningen har skidåkarna gjort inför säsongen.

– Det är viktigt att samla ett energiöverskott inför tävlingar och det har jag verkligen gjort nu.

I går var Hanna och de övriga svenska åkarna ute och testkörde banan på Lassalyckan. Det var också debut i den nya bandelen Väggen för Hannas del. Hon har sprungit där många gånger tidigare men för första gången var det nu skidor under fötterna.

Brant klättring uppför är vanligtvis inte Hannas likör men hon ser delar av Väggen-paritet som kan vara till hennes fördel.

– Det går fort ner och det är viktigt att ta kurvorna i botten rätt. Jag känner alla delar av banan väl och kurvtagning brukar jag vara stark på.

Det är nästa två månader sedan, 2 december, som Hanna körde sitt senaste distanslopp. Då slutade det med en 50:e plats, hela tre och en halv minuter efter segrande Therese Johaug. Osäkerheten på hur hon står sig gentemot övriga åkarna är stor. En trygghet i all tveksamhet är det som finns bevarat i Hannas minnesbank från tävlingen på hemmaplan för två år sedan.

– Det är kul att den här helgen äntligen är här. Jag minns hur jag bars fram av publiken förra gången.

Klart är att Hannas prestation i dag kommer att påverka laguttagningen för förbundskaptenen Rikard Grip till söndagens stafett.

Självklart vill Hanna ta en plats i det svenska förstalaget. De allra flesta minns hur hon senast försökte sig på ett ryck för att spräcka fältet på den sista sträckan.

– Det är hårt om platserna i laget nu för tiden men det är klart jag vill åka och sistasträckan brukar passa mig bra, säger hon.

Självskrivna stafettåkaren Charlotte Kalla vill inte svara på frågan om hur stafettlaget hade sett ut om hon hade fått vara förbundskapten.

– Den är en lärdom från förra gången i Ulricehamn. Jag vill inte uttala mig om hur ett svenskt stafettlag ska se ut, säger hon.

Webb-TV med Charlotte Kalla:

Desto mer vill skidstjärnan prata om hur mycket hon uppskattar Väggen och banan i stort i Ulricehamn.

– Det är en fin stigning och de är så duktig på att dosera kurvor här. Jag gillar att backen nyper till på slutet och att man får gå över på tvåans växel.

Du blev trea på 15 kilometer här senast. Passar banan med fler höjdmeter dig ännu bättre nu?

– Ja, men den passar många andra åkare bättre också, säger hon och skrattar.

bild 1/18
Carina CarlzonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.