Annons

Han blir UT:s nye nyhetschef: ”Känns rent ut sagt skitkul”

Han har tidigare synts vid sidan av bygdens alla fotbollsplaner, i hockeyrinkar och längs skidspåren på Lassalyckan. Den 15 juni lämnar Jonas Emtervall rollen som sportansvarig och blir ny nyhetschef på Ulricehamns Tidning.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Ulricehamn • Publicerad 23 maj 2020
Foto: Pernilla Rudenwall

För snart sju år sedan klev Dalstorpssonen in i Ulricehamns tidnings lokaler för första gången. Sedan dess har Jonas Emtervall levererat otaliga artiklar om allt från konståkning och ridning till ishockey och inte minst fotboll. Nu väntar nya utmaningar för den rutinerade UT-medarbetaren när han tar över som nyhetschef.

Vi måste ju inleda med den klassiska sportfrågan till dig som snart före detta sportansvarig på tidningen – hur känns det?

Annons

– Först och främst vill jag nog ta denna hånade fråga lite i försvar. Sport handlar till stor del om känslor, så det är ofta befogat att fråga hur idrottaren känner efter matchen eller tävlingen. Frågan är avväpnande och ofta får man ett ärligt och spontant svar. Men det känns jättebra – och rent ut sagt skitkul att få vara med och utveckla hela UT. Det ska också bli spännande med en ny utmaning efter drygt sex år med i princip bara sport på schemat.

Kommer du inte att sakna sporten?

– Jo, garanterat. Men jag har ju haft en liten avvänjningsperiod på grund av coronaviruset. Det hade känts betydligt konstigare att gå från ett fullspäckat matchschema till att lämna helt och hållet. Men nu har jag inte varit på match på över två månader, och det har blivit mycket andra typer av nyheter på sporten det senaste – så det blir nog en lättare övergång på det sättet. Men jag kommer säkert att gästspela en och annan gång på sportsidorna även framöver.

Vad har du för målsättning som nyhetschef?

– Att fortsätta arbetet med det som alla tidningar brottas med – att öka läsningen digitalt och nå nya läsare. Jag vill få webben och appen att bli våra huvudsakliga kanaler, även om papperstidningen så klart ska finnas kvar till alla våra läsare som älskar den. Men vi måste tänka digitalt i första hand och belöna våra webbläsare genom att ge dem nyheterna först. UT.se och MinUT ska vara de givna platserna att gå till om man vill ha koll på vad som händer i vårt område.

Vilka utmaningar tror du att du står inför?

– Man kan tycka att Ulricehamn och Tranemo är små kommuner, men det händer ändå väldigt mycket här. Så det svåraste är att få våra resurser att räcka till att bevaka allt som sker – inom skola, politik, kultur och sport – och ge invånarna den bevakning som de förtjänar. Det handlar om att prioritera och välja rätt. Nuförtiden har vi väldigt bra hjälpmedel och kan se vad folk läser – vad de klickar på och hur länge de stannar kvar på sidan. Vår uppfattning om vad som intresserar läsarna har ändrats rejält jämfört med för tio år sedan. Det som var givna toppnyheter enligt oss då, kanske inte ska vara det med den kunskap vi har i dag. Nu vet vi att det främst är artiklar om människor – gärna välkända profiler – och texter om dramatiska eller udda händelser som intresserar många läsare.

Vad skulle du säga att du brinner för som journalist?

– Jag brinner framför allt för att göra god lokaljournalistik – och helst ska den både kännas och påverka. Vi ska berätta om det som ligger nära läsarna och har betydelse i deras vardag, och som de stora tidningarna inte når eller bryr sig om. Lyckas vi med det kommer vi fortsätta vara en viktig del av många ulricehamnares liv.

Fakta

Jonas Emtervall

Ålder: 42 år.

Bor: Villa i Ulricehamn.

Familj: Frun Ulrika, sonen Eskil, tio år, och dottern Alva, sju år.

Fritidsintressen: Sport, träning, resor, sällskapsspel och familjen.

Tidigare erfarenheter: Började som vikarie och frilansare för olika uppdragsgivare. Första fasta anställningen var som sport- och allmänreporter på Mölndals- och Kungälvs-Posten 2004. Därefter blev det Göteborgs-Postens Bohuslän-redaktion i fyra år, innan flyttlasset gick till Ulricehamn 2013.

Äter helst: Mycket.

Dricker helst: ”Svart kaffe och öl med bra beska”.

Läser: ”Mest tidningar och bloggar på nätet. När jag väl kommer in i en bok brukar jag fastna rejält”.

Tittar på: ”Sport, framför allt engelsk fotboll och längdskidor, nyheter och serier. Kan varmt rekommendera After Life på Netflix – rolig och svart på samma gång”.

Lyssnar på: ”Gubbrock och ett gäng olika poddar”.

Favoritapp: ”Twitter. Underhållning och irritation i kombination”.

Evelina SegerqvistSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons