På fredag åker konditor Günther Koerffer från Ulricehamn till Vatikanstaten. Där ska han söka stöd hos påven för att inrätta ett världsbrödår.
Ulricehamn • Publicerad 11 juni 2018
Foto: Jan Pettersson

Günther Koerffer har flera uppdrag på internationell nivå. Bland annat är han vice ordförande för Världsförbundet för bagare och konditorer (UIBC). Och det är därför han ska möta påven.

– Vi har försökt få till ett världsbrödår med understöd av Unesco. Detta med tanke på att brödet på grund av press och media fått ett så dåligt rykte, säger han.

Men FN-organisationen nappade inte. Därför sökte de nya vägar.

– Påven var intresserad av detta och nu vill han prata med oss. Det intressanta är att det inte är en sådan här allmän audiens med flera hundra utan en privat audiens. Det är ju ungefär på samma nivå som när han träffar statsöverhuvuden.

På fredag flyger han alltså till Vatikanstaten för att sammanstråla med kollegor från andra länder inför själva mötet på lördagen.

– Jag tar med mig en ny brödsort som jag har tagit fram, ett surdegsbröd med anknytning till heliga Birgitta som ska lämnas över. Kollegorna från Frankrike, Grekland, Tyskland och Spanien har också med sig en produkt. Men vi vet inte än om han tar emot något för vi vet inte hur säkerhetsbestämmelserna är.

Planen är också att de ska ha på sig sina bagarrockar. Men även här är han beredd på att riktlinjerna kanske inte tillåter detta.

– Enligt den katolska tron är han ju Guds ställföreträdare på jorden. Även om den nya påven är folklig finns det föreskrifter som ska följas, säger han.

Günther Koerffer brukar resa mycket som representant för de Europeiska och internationella bagarförbunden. Bland annat blir det en del lobbyarbete i Europaparlamentet.

– Alla konditoriprodukter är väldigt utsatta just nu.

Han har dessutom inte saknat viktiga uppdrag. Många minns till exempel att han bakade kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllopstårta.

Men att resa till Vatikanstaten och träffa påven är ändå något speciellt.

Är du nervös?

– Egentligen inte. Jag vet precis vad jag vill prata med honom om. Men för en troende katolik har det här förstås stor betydelse. Just nu känner jag mig inte nervös men det kanske blir annorlunda när jag kommer dit.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.