Annons

Ge den sanna bilden av vindkraften

Svar till Charlotte Unger Larsson, Svensk vindenergi, UT 14/5.
Replik • Publicerad 19 maj 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De negativa sidorna av vindkraft redovisas aldrig. Inget om miljöfarlig tillverkning, glasfibervingar som inte går att återvinna och tusentals ton betong och järn som grävs ner i våra skogar, skriver signaturen Vi väntar.
De negativa sidorna av vindkraft redovisas aldrig. Inget om miljöfarlig tillverkning, glasfibervingar som inte går att återvinna och tusentals ton betong och järn som grävs ner i våra skogar, skriver signaturen Vi väntar.Foto: Virginia Mayo

Svensk vindenergis vd Charlotte Unger Larssons insändare valsar runt i pressen i hela landet. Insändaren är i stort sett densamma där bara den lokala anknytningen anpassas till de tidningar den publiceras i. Hon får återkommande reaktioner på insändaren i de aktuella tidningar för sina ibland tveksamma påståenden, men det ges aldrig några svar. Har hon inga svar? Hon kanske bara är nöjd med den publicitet vindindustrin får?

De negativa sidorna redovisas aldrig. Inget om miljöfarlig tillverkning, glasfibervingar som inte går att återvinna och tusentals ton betong och järn som grävs ner i våra skogar. Inget om de ytterst få jobb som skapas lokalt, då det krävs specialkompetens för montering och drift av vindkraftverk.

”När får vi se en insändare i Sveriges lokalpress av Charlotte Unger Larsson som presenterar hela den sanna bilden av vindkraftsindustrin?”
Annons

Inget om de subventioner som du och jag betalar på våra elräkningar, väl dolt för de flesta, som ofta hamnar hos utländska investmentbolag. Inget om insektsdöd, fågeldöd eller människors sömn- och hälsoproblem på grund av pulserande buller in i hemmen. Inget om breda, spikraka vägar som plöjer genom landskapet. Inget om allemansrätten som hotas då du går in på egen risk i vindkraftsområden. Om du ens vill gå in där längre när naturupplevelsen är borta. Inget alls om verkligheten runt vindkraftsindustrin.

I UT har insändaren förekommit minst tre gånger med någon variation. Kanske ”beställer” vindbolagen Unger Larssons insändare i aktuell tidning när de har något på gång i ett område? Det luktar mer gratisreklam för vindindustrin än viljan att presentera verklig fakta och bemöta påståenden som ifrågasätts. När får vi se en insändare i Sveriges lokalpress av Charlotte Unger Larsson som presenterar hela den sanna bilden av vindkraftsindustrin?

Vi väntar

Annons
Annons
Annons
Annons