Annons

Gäster från Amerika sökte sina rötter i Kölingared

Det blev ett långväga besök i Kölingared nu i veckan, då delar av den amerikanska familjen Barnett besökte trakten för att söka sina rötter.
Kölingared • Publicerad 30 juni 2024 • Uppdaterad 2 juli 2024
Återseende i Kölingared. Släktforskaren Gösta Knutsson tillsammans med amerikanarna Chris, Anna, Luke, Carol och Mark Barnett samt Göstas barnbarn Louise Fyhr.
Återseende i Kölingared. Släktforskaren Gösta Knutsson tillsammans med amerikanarna Chris, Anna, Luke, Carol och Mark Barnett samt Göstas barnbarn Louise Fyhr.Foto: Christer Seldevall

Längst fram i koret i Kölingareds kyrka är gästerna från USA samlade, i glatt samspråk med Gösta Knutsson och hans barnbarn Louise Fyhr, som agerar tolk.

– Nej, jag har aldrig lärt mig engelska, säger Gösta Knutsson (som lite försynt och med ett snett leende säger till UT:s reporter att det inte är han som har skrivit böckerna om Pelle Svanslös, vilket hans namn annars kan indikera).

Annons

Det är inte första gången som det blir besök av detta slag i Kölingared. För två år sedan var de här för första gången, berättar Carol Barnett.

– Jag kände till att våra rötter i Sverige finns här i trakten. Inte minst var det här i Kölingareds kyrka, där vi står nu, som mina morföräldrar gifte sig 1899, säger hon.

”Vi fick ett väldigt fint bemötande av människorna här i trakten, så det kändes som att vi ville återvända”
Carol Barnett, från Colorado

Det var efter att hon fått kontakt med Sveriges hembygdsförbund, som den lokala hembygdsföreningen bollade över frågan till släktforskaren Gösta Knutsson.

– Ganska snart hade jag bilden klar för mig. Så vid besöket kunde vi åka till några av de platser och gårdar där familjen har sina rötter, säger Gösta Knutsson.

– Vi fick ett väldigt fint bemötande av människorna här i trakten, så det kändes som att vi ville återvända, säger Carol Barnett.

Besöket gav alltså mersmak och nu är delar av familjen Barnett från Longmont i Colorado här för att se gårdarna och området varifrån deras släkt en gång utvandrade till Amerika.

UT får vara med en stund på torsdagsförmiddagen vid det inledande mötet i Kölingareds kyrka.

Carols son Mark samt dennes familj, frun Chris samt barnen Anna och Luke, berättar med entusiasm om den rundresa man gjort i Sverige den senaste veckan. Uppsala, Mariefred och Trosa är några av platserna som man har besökt. Här har de träffat kusiner och besökt platser som på olika sätt är av betydelse för släkten.

– Sen var vi i Askersund och firade midsommar, säger Chris Barnett.

Mark, Anna, Luke och Chris Barnett i Kölingareds kyrka.
Mark, Anna, Luke och Chris Barnett i Kölingareds kyrka.Foto: Christer Seldevall

Mark Barnett berättar om motivet till att besöka Sverige.

Annons

– I min familj har vi alltid varit uppmärksamma på att det är i Sverige som vi har våra rötter. Så för egen del har jag alltid velat göra ett besök här. Dessutom är det inte alls ovanligt för oss i USA att prata om vårt ursprung. Merparten av invånarna hör till släkter och familjer som har utvandrat från Sverige och andra länder. Så att man tänker på sitt ursprung är ganska naturligt för oss, säger Mark.

Så hur vill ni beskriva bemötandet?

– Oj, framför allt möter vi en väldigt generös attityd. Det är verkligen underbart att få vara här och få ett så vänligt bemötande, säger Mark.

Han berättar om en av sönerna, som inte är med den här gången.

– På college, där han går, pluggar han svenska. Dessutom har även hans flickvän Elsa, som går på samma skola, sina rötter i Sverige.

Luke och Anna berättar att deras vänner i USA är väldigt nyfikna på Sverige. Med ett skratt lägger Anna till den kanske vanligaste missuppfattningen om Sverige.

– De kan inte skilja på Sverige och Schweiz, det verkar vara väldigt svårt, säger hon.

Med hjälp av tolken berättar Gösta om programmet som är planerat för familjen de kommande dagarna i Kölingared. Det blir besök på gårdar där familjens föregångare bodde. Det blir även möten med släktingar som lever kvar i trakten.

Nu, direkt efter intervjun, kommer Gösta att guida familjen ut på kyrkogården. De ska bland annat få se den grav där prästen som svarade för vigseln av Carols morföräldrar är begravd.

Gösta Knutsson, Carol Barnett, Anna Barnett, Mark Barnett, Chris Barnett, Luke Barnett och Louise Fyhr. Kölingareds kyrka
Gösta Knutsson, Carol Barnett, Anna Barnett, Mark Barnett, Chris Barnett, Luke Barnett och Louise Fyhr. Kölingareds kyrkaFoto: Christer Seldevall
Christer SeldevallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons