Annons
Nyheter

Gasellföretaget Jobro ångar på

Visst drabbade den ekonomiska krisen även företaget Jobro i Ulricehamn, men man klarade ekonomin och rustade för framtiden.
I år har omsättningen ökat med 71 procent och man har nyanställt 12 personer.
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2010
Christer Kallin och Tobias Ludvigsson äger Jobro AB som haft exceptionella framgångar under året
Christer Kallin och Tobias Ludvigsson äger Jobro AB som haft exceptionella framgångar under åretFoto: Bernt Carlsson

Plåtbearbetningsföretaget Jobro i Ulricehamn, som UT tidigare skrivit om bland annat i samband med att man utsetts till så kallat gasellföretag, har en nära nog unik verksamhet.

– Det är vår specialitet att hålla allt inom huset som gör oss speciella, möjligen unika, säger Christer Kallin, en de båda hälftenägarna. De flesta väljer att specialisera sig på en nisch, vi har tre.

Annons

Dessa tre är att man konstruerar detaljer som kunderna behöver, vidare tillverkar man sina egna verktyg som sedan används för att framställa de plåtdetaljer som efterfrågas.

– Vi släpper ingenting utanför huset, fastlår vd Kallin.

I samband med att AP&T köpte Ätradalsdelen år 2000 inleddes den totala omställningen för Jobro, som nu kom att inrikta sig på tillverkning av prototyper. Nu blev det bara verktyg till den egna tillverkningen som producerades.

Krisåret 2008 gav tid för samla ihop sig och bearbeta nya marknader och kunder och arbeta in nya order.

– Vi hade ingen ekonomisk dipp utan kunde starta investeringen omgående när konjunkturen vände, forsätter Kallin. Från januari och februari märkte vi en försiktig ökning och beslöt investera åtta miljoner, varav en för en mätmaskin och sju för en laserskärare som skär i tre dimensioner.

Det är främst för fordonsindustrin som Jobro arbetar. Bland annat är det ljuddämpardetaljer till lastbilar som är ett omfattande arbete

Sedan 2008 har man arbetat med detta, främst till den tyska marknaden, men nu är man också inne på den svenska.

Under nästa år tar man steget över från prototyp till förserier, ett slags test i skarpt läge, innan det blir serieproduktion.

Det anses vara ett av Sveriges största industriprojekt.

När det gäller bilindustrin håller Jobro också på med att ta fram ett 60-tal detaljer för en elbil. Detta arbete görs till underleverantörerna.

Annons

En ny stor kund har Jobro fått i panntillverkaren CTC. Många artiklar till en hel panna tillverkar man, och nu blir det också serieproduktion. Tio miljoner skall pannarbetet ge, tror Kallin och Ludvigsson.

En lokalmässig förändring är också i gång. Jobro har tagit över hela lokalen sedan Parker flyttat till Falköping. I dagarna byggs nedervåningen om så att hela kontorsavdelningen kan flyttas ner och all verksamhet således skall bedrivas på ett och samma plan.

Ägare: Christer Kallin vd, Tobias Ludvigsson (ska ta över vd-posten)

Anställda 2010: 36 personer

Nyanställningsplaner: Fem personer under 2011

Omsättning 2010: 40 miljoner

Planerad omsättning 2011: 60

Produktinriktning: I huvudsak detaljer till fordonsindustrin

Korthistoria:

1993. Christer Kallin köper Jobro, ett konkursdrabbat företag i Borås. Det blev senare ett dotterbolag till GMS i Mora som senare säljs till Finnveden.

1999. Christer Kallin, tillsammans med Tobias Ludvigsson, köper loss företaget Jobro från. 2000 AP&T köper Ätradalsdelen av Jobro. Företaget består av fyra anställda inklusive ägarna.

2006. Företaget flyttar från Dalum till Karlsnäsområdet i Ulrlcehamn och Parker Pneumatics lokaler samt har 13 anställda.

2008. Jobro når sin hittills högsta omsättningssiffra med dryga 30 miljoner kronor.

2009. Kristider och Jobro tvingas minska personalen med fem personer.

2010. Jobros väg ur den globala krisen går med racerfart. 12 nyanställningar och en omsättningsökning på hela 71 procent.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons