GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Politikerna debatterade hur kommunen ska behålla och locka lärare

Hur ska kommunen behålla sina behöriga lärare? Det var en av frågorna som politikerna diskuterade under torsdagskvällens fullmäktigemöte.
Ulricehamn • Publicerad 24 maj 2018 • Uppdaterad 25 maj 2018
Bilden är från ett tidigare fullmäktigemöte.
Bilden är från ett tidigare fullmäktigemöte.Foto: Axel Noren

Det var Jan-Olof Sundh (V) som hade ställt en fråga till kommunstyrelsens ordförande Mattias Josefsson (S) om hur kommunen ska behålla och locka behöriga lärare.

Bakgrunden är bland annat att andelen behöriga lärare i Sverige har ökat något de senaste året. Men så är inte fallet i Ulricehamns kommun.

Detta är mycket bekymmersamt, skrev Jan-Olof Sundh i sin fråga, och han undrade vilken strategi majoriteten har för att behålla och rekrytera behöriga lärare.

Mattias Josefsson hade förberett ett svar inför fullmäktigemötet, vilket han läste upp.

Bland annat betonade han att det råder brist på behöriga lärare och att denna brist kan komma att öka. Därför är frågan viktig.

Men han sa att flera saker skett i rätt riktning i kommunen.

En åtgärd är att ledningen för skolan stärkts, bland annat på kommunens båda högstadieskolor. Enligt Mattias Josefsson är det nu bättre ordning och struktur på de båda skolorna.

Han tog också upp att kommunen stödjer obehöriga lärare, prioriterar arbetsmiljön och har infört löneförmåner och friskvårdsbidrag.

Därefter följde en debatt, som stundtals blev lite hård.

Mattias Josefsson tyckte till exempel att Jan-Olof Sund svartmålade skolan i Ulricehamn.

– Finns det någonting som du kan peka på som är bra, sa han.

– Självklart finns det mycket som är bra. Men jag är här för att diskutera saker som vi kan göra bättre, svarade Jan-Olof Sundh.

Moderaten Sebastian Gustavsson gick sedan upp i talarstolen och pratade bland annat om att ett system med två lärare i varje klass kan vara bra. Han sa att Moderaterna länge talat om vikten av flera vuxna i skolan och att lärare skulle få vara lärare. Han tryckte också på vikten av att kommunen är en bra arbetsgivare.

Mikael Levander från Nya Ulricehamn lyfte fram en rapport från Svenskt näringsliv om utmaningarna med att rekrytera och behålla personal. Där stod det bland annat om vikten av en stimulerande och rolig arbetsplatskultur, en bra lön, förmåner, möjligheten till utveckling, gott ledarskap och en stressfri arbetsplats.

Mats Bogren från samma parti betonade arbetsmiljön.

Han lyfte också likt flera andra fram förslag som införandet av tvålärarsystem, mindre klasser och fler vuxna i skolan, samt vikten av en vikariepool. Men han betonade också vikten av att faktiskt göra något.

– Vi måste satsa pengar. Det här handlar till syvende och sist om pengar.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.