Annons

Försvararen till mordåtalad: ”Ganska goda förhoppningar”

Den åtalade ulricehamnaren har berättat att han slog ihjäl en man i skogen utanför Uddevalla. Men försvarsadvokat Björn Hurtigs utgångspunkt är att ulricehamnaren borde frias.
Ulricehamn • Publicerad 18 september 2018 • Uppdaterad 19 september 2018
Björn Hurtig.
Björn Hurtig.Foto: Andreas Carlsson

– Jag har ganska goda förhoppningar, i varje fall att vi kan komma en bit på vägen. Vi tycker inte att han ska bära ansvar för detta, hur konstigt det än kan låta. Det beror på vad jag fått till mig av experter. I vart fall vill vi påverka straffvärdet, säger Björn Hurtig, advokat.

Straffskalan för mord är fängelse mellan 10 och 18 år, alternativt livstid.

Annons

UT har tidigare skrivit om händelsen i december förra året. Tre män tog sig in i bostaden i Göteborg där ulricehamnaren bodde inneboende hos en 36-årig man.

De tre männen har enligt åklagaren tvingat 36-åringen på pengar, misshandlat honom och sedan fört bort honom mot hans vilja.

Ulricehamnaren har i förhör sagt att han inte kände de här männen sedan tidigare. Enligt åtalet har han heller inte varit delaktig i de inledande händelserna. Men han sägs ha valt att följa med i bilen när de andra förde bort offret till en kolonistuga där han misshandlades svårt.

Ulricehamnaren ska slutligen enligt åtalet ha gjort sig skyldig till mord genom att slå ihjäl 36-åringen med en yxa. Detta har filmats av en av de andra.

Ulricehamnaren hävdar att han inte har gjort sig skyldig till brott eftersom han tvingades att utföra mordet.

– Jag har pratat med egna experter och det här är komplext. Vi håller på att granska olika saker och jobbet pågår fortfarande. Det är intressant att veta hur en sådan här sak kan ske med en människa som är tidigare ostraffad och inte har någon koppling till de här männen, säger Björn Hurtig.

Björn Hurtig hoppas alltså att ulricehamnaren ska frias från mord men inser att det inte kommer bli lätt.

– Har man sett filmen från det här så är det inte så lätt att ta till sig argumenten. Den är fruktansvärd. Det är inte lätt det här men vi ska ge det en chans.

Har du varit med om något liknande fall förut?

– Nej. Jag har frågat de här experterna och inte heller de har varit med om detta. Det finns en del i utlandet men ofta har det handlat om krigssituationer, säger han.

Annons

Han kan inte undgå att reflektera över att hans klient hamnade i den här situationen av en tillfällighet för att han var sen till skolan.

– Det här är en helt vanligt kille som har hamnat mitt i en mardröm, helt utan egen förskyllan. Hade han vaknat i tid hade han läst om det är målet i tidningen. Det är som ett filmmanus.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons