Fastighetsägare kan inte bära hela bördan
Ingen vet hur länge coronavirusets utbrott kommer att pågå. Oavsett vilket har viruset fått enorma konsekvenser för det svenska näringslivet. Många av de verksamheter som drabbats allra hårdast är våra medlemsföretags viktigaste hyresgäster.
Hotellbranschen, som i befunnit sig i en expansiv fas i många år, har fått se intäkterna falla handlöst. Kultursektorn, resebranschen, restaurangbranschen, och sällanköpshandeln upplever liknande intäktsbortfall.
På det stora hela är coronaviruset ett dråpslag mot mötesplatser och fysisk handel. En kris för ovanstående sektorer innebär per definition också en kris för den svenska fastighetsbranschen.
Fastighetsägare i Ulricehamn gör sitt bästa för att underlätta för hyresgäster i ekonomiska trångmål. Det finns en stark vilja att hjälpa sina kunder i så hög utsträckning som det är ekonomiskt möjligt. Fastighetsföretag vill självklart vårda sina hyresgäster så att de finns kvar när krisen är över.
”Det är därför orimligt att ställa krav på fastighetsägare om generella hyressänkningar.”
Samtidigt är det viktigt att betona att fastighetsbolag också är företag, med fakturor, räntor, amorteringar och löneutbetalningar. Faktum är att fastighetsbranschen mestadels består av småföretag. Hela 86 procent av alla fastighetsbolag har mellan en och fyra anställda. Det är därför omöjligt för fastighetsbolag att bära hela bördan av den uppkomna krisen.
En fastighetskris i detta läge skulle vara ett verkligt dråpslag mot svensk ekonomi. I den situation som nu råder, välkomnar vi det statliga stödpaketet om en riktad hyresrabatt till krisdrabbade branscher.
Stödets konstruktion bygger på att fastighetsägaren lämnar ifrån sig en del av sina intäkter, annars blir det inget statligt stöd. Det är viktigt att belysa att inte alla fastighetsägare har den möjligheten, då det råder olika ingångsvärden och kostnader för respektive fastighetsföretag.
Regeringens stödförordning är också riktad till ett avgränsat antal branscher. Det är därför orimligt att ställa krav på fastighetsägare om generella hyressänkningar. Vi tror på en nära och öppen dialog mellan hyresvärd och hyresgäst där man finner individuella, relevanta och situationsanpassade lösningar där båda parters ekonomiska situation får vägas in.
Stödet från staten och fastighetsägaren skall falla ut rätt och till dem som man även kan se en framtid för, efter coronakrisen. I grund och botten sitter hela näringslivet i samma båt. Låt oss tillsammans arbeta för att ta oss igenom den här krisen.
Christer Södeliden, ordförande, Fastighetsägarna Sjuhärad
Anna Liljenby, näringspolitiskt ansvarig och expert stadsutveckling, Fastighetsägarna Sjuhärad