Annons

Får halv miljon för musikaliska hembesök hos äldre

Musikaliska hembesök som ett sätt att skapa personliga möten och därmed bryta äldres isolering. I Ulricehamns kommun har föreningen Kulturgläntan fått närmare en halv miljon kronor för satsningen.
Ulricehamn • Publicerad 31 januari 2023 • Uppdaterad 1 februari 2023
Sabina Henriksson, här vid en konsert på på Parkgården i Dalum, kommer att vara ute och spela och sjunga tillsammans med äldre i Ulricehamns kommun de kommande åren, inom ramen för nya projektet Musikbesök hemma hos dig.
Sabina Henriksson, här vid en konsert på på Parkgården i Dalum, kommer att vara ute och spela och sjunga tillsammans med äldre i Ulricehamns kommun de kommande åren, inom ramen för nya projektet Musikbesök hemma hos dig.Foto: Pernilla Rudenwall

En musiker som kommer hem till någon äldre för att tillsammans spela och sjunga. Det är grundtanken i det projekt som nu drar igång i Ulricehamns kommun.

– Vi är en kommun med många äldre och då även många som bor ensamma. Och vi ser att det är svårt att ordna kultur för äldre som lever ensamma. Kultur är dessutom en social sak, säger Viktoria Klaiber Svensson, kulturstrateg i Ulricehamns kommun.

Annons

Nästan en halv miljon, under en treårsperiod, vad säger du om det?

– Det är jättebra. Att nå ut med kultur till äldre är en svår nöt att knäcka, så det blir väl använda pengar. Förhoppningen är att detta projektet ska leva kvar av egen kraft framöver. Till exempel kanske man lär känna andra och på det viset skapar nya kontakter. Eventuellt kan volontärverksamheten eller andra pigga pensionärer vara med och utveckla den här idén, säger Viktoria Klaiber Svensson.

Målet är att träffa tolv pensionärer varje halvår. Dessa får tre besök vardera.

Musikern Sabina Henriksson är den som kommer att vara ute för att spela och sjunga med de äldre.

– Vi hoppas nå äldre som inte är vana eller har möjligheter att ta sig till någon träffpunkt för att få uppleva musik. Därför är det viktigt om hemtjänsten är med i detta och undersöker om det finns några som kan vara intresserade av det vi erbjuder, säger Sabina Henriksson.

– Meningen är även att personal från hemtjänsten kan vara med under en del av besöken. Då kan de lära känna den de vårdar mer. Kanske kan musikstunderna göra att de får mer att prata om och lär känna varandra.

En utmaning så här i början av projektet är att hitta människor som kan vara intresserade av att få delta i satsningen. Sabina Henriksson menar att såväl anhöriga som hemtjänsten kan bidra med förslag.

– Det finns säkert många som skulle ha glädje av detta. Den som har något förslag kan säga till hemtjänsten eller kontakta mig direkt, säger Sabina Henriksson.

Det är föreningen Kulturgläntan som i samarbete med Ulricehamns kommun förra året sökte om ekonomiskt stöd för att kunna genomföra idén.

Politikerna i södra Älvborgs hälso- och sjukvårdsnämnd nappade på idén, och tog beslutet att bevilja pengar till satsningen. Totalt handlar det om närmare en halv miljon kronor.

Annons

Syftet är att bryta isolering och ofrivillig ensamhet för äldre genom att de får tillgång till musik och sång som kulturupplevelse.

En särskilt utpekad målgrupp är brukare inom hemtjänsten. De har ”särskilt svårt att komma hemifrån och bli delaktiga i kulturaktiviteter”.

Hemtjänsten kan därför skapa möjligheter genom att erbjuda musikbesök för enskilda äldre i kommunen, skriver nämnden.

För att minska skillnader i hälsa och livsvillkor bör de insatser som genomförs främst riktas till individer eller grupper som vanligtvis inte är föreningsaktiva. Politikernas förhoppning är att äldre som får musikupplevelse känner sig mindre ensamma och att de kan få ta del av kultur.

Fakta

Regionalt bidrag till Musikbesök hemma hos dig

Södra hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götalandsregionen har beviljat Ulricehamns kommun och Föreningen kulturgläntans ansökan om 188 500 kronor för 2023 och 282 750 kronor för 2024-2025, för projektet Musikbesök hemma hos dig.

Projektet har som målsättning att arrangera besök hos totalt blir 60 personer under projekttiden. Planen är flera besök hos varje deltagare.

Christer SeldevallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons