Facken ifrågasätter styrets budgetförslag
Det var vid förhandling i den centrala samverkansgruppen (CSG) nu i veckan som ärendet behandlades.
UT har tidigare skrivit om Ulricehamnsalliansens budgetförslag och nu var det facken som lämnade sina synpunkter.
Sacos bedömning är att förslaget innebär kraftiga nedskärningar för sektor lärande och sektor välfärd. De kan av den anledningen inte ställa sig bakom alliansens budgetförslag för nästa år.
Sveriges lärare har svårt att se hur budgeten kommer att bidra till en ökad måluppfyllelse och en bättre arbetsmiljö i skolan.
”Problematiken med hot och våld, vilket man ser som den största utmaningen i kommunens grundskolor.”Ur artikeln
Lärarfacket saknar satsningar som skulle kunna bidra till detta.
Till det kommer problematiken med hot och våld, vilket man ser som den största utmaningen i kommunens grundskolor. Men några ekonomiska satsningar för att motverka detta ser man inte. ”Faktum är att den ohållbara arbetsmiljön inte ens nämns i budgeten”, påtalar Sveriges lärare.
I sak efterlyser de möjligheter att anställa de resurs- och stödpersoner som behövs för att kunna hålla skolmiljön fri från hot och våld.
Kommunal har sedan tidigare, i budgetutskottet, framfört behovet av förebyggande insatser för att förbättra arbetsmiljön.
De har då även lyft frågan om en ändring av nattarbetstiden samt möjligheten till att få tillgång till arbetsskor. Sänkt heltidsmått (avseende arbetstiden) för Kommunals yrkesgrupper är också en fråga som förbundet lyfter lokalt.
– Att återgå från nuvarande nio timmars arbetspass per natt till tio skulle vara till stor nytta för de medlemmar som berörs. Det skulle innebära totalt sett färre arbetstillfällen, nätter, vilket är en fördel sett ur arbetsmiljösynpunkt, säger Åsa Evertsson Lind, sektionsföreträdare vid Kommunal i Ulricehamn.
Ett annat krav gäller möjligheten till arbetsskor. Förslaget från Kommunal är ett inköp per anställd under en treårsperiod, med en genomsnittlig kostnad om 800–2 500 kronor per par.
– I flera manliga yrken har de anställda rätt till arbetsskor. Också lokalvårdare och anställda i köket har arbetsskor. Men generellt sett är det inte så inom vården, vilket vi anser är fel. Med riktiga arbetsskor skulle slitaget på våra kroppar minska, säger Åsa Evertsson Lind.
I en ny motion till kommunfullmäktige föreslår Nya Ulricehamn att kommunstyrelsen får i uppdrag att redovisa kostnaderna för arbetsskor till personal inom välfärdens olika verksamheter.
Dessutom vill partiet har en redovisning av kostnaderna för arbetsskor till personal inom förskola, fritids och lärare som har idrott.