Nyheter

En minister med verklighetsförankring

Politiska idéer föds inte i departementskorridorerna, säger näringsminister Annie Lööf (C). Onsdagens verklighetsbesök gjorde hon i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 15 december 2011
Annie Lööf (C) lägger mycket tid på att resa runt i landet. I Ulricehamn gästade hon bland annat Bolon.
Annie Lööf (C) lägger mycket tid på att resa runt i landet. I Ulricehamn gästade hon bland annat Bolon.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

– En sådan har jag vuxit upp i!

Annie Lööf spricker upp i ett stort leende i det ljusa konferensrummet på ovanvåningen hos företaget Bolon i Ulricehamn. På bildskärmen syns en husvagn med ett förtält med den matta som på 70-talet var Bolons storsäljare

Bolon var det första stoppet under Annie Lööfs onsdagseftermiddag i Ulricehamn. Här fick hon en dragning av företagets miljöarbete. Torbjörn Klaesson och Malin Andén berättade om ett idogt arbete med att få bort ftalater, om pvc och mjukgörare. Helt enkelt hur det går att arbeta miljövänligt med råvaror som i grunden inte klingar så positivt i miljöhänseende.

– Ni ser inga hinder i det ni gör, ni ser utmaningar. Vi verkar vara likadana konstaterade Annie Lööf.

Som näringsminister besöker Centerpartiets nya ordförande förstås mängder av företag. Annie Lööfs kontakt med "verkligheten" sticker ändå ut.

– När jag satt som ledamot i riksdagen var jag alltid ute i landet på olika former av besök en eller två dagar i veckan. Som partiledare kände jag direkt att jag ville fortsätta prioritera just det. Det är där ute det händer, inte inne i departementskorridorerna i Stockholm, säger hon.

Det gemensamma namnet för hennes besök är Framtidsresan. Naturligtvis är det samtidigt något av en promotionturné för henne och Centerpartiet.

– Men det är ingen kampanj, säger hon. Det är integrerat i min verksamhet.

Vad försakar du i och med alla resor?

– Egentligen inget rent jobbmässigt. Jag får så mycket tillbaka när jag är ute. Visst blir det en kamp mot klockan. Jag jobbar från tidig morgon till sen kväll alla vardagar. Privatlivet får stå tillbaka, så är det.

Annie Lööf har gjort en politisk kometkarriär. Hon röstades 2006 in i riksdagen genom personval och 28 år gammal valdes hon tidigare i år till Centerpartiets nya partiledare. Samtidigt efterträdde hon sin partiföreträdare Maud Olofsson på posten som näringsminister. Inom det egna partiet ställer många stora förhoppningar till Annie Lööf. Det är hon som ska vända den nedåtgående trenden för partiet.

– Visst känner jag en press, det gör alla i den här positionen. Jag blir lugnare av att jag har ett brett stöd inom partiet och ett stort förändringsmandat. Centerpartiet har alltid stått upp för hela landets utveckling och miljöfrågor. Vi ska behålla det och samtidigt lägga till mer om möjligheter och framtid.

Efter Bolon fick Annie Lööf en stund med Jan-Åke Thorell som berättade om Ulricehamns uppslutning kring Voiprojektet.

– Det är en trend att framgångsrika företagare engagerar sig allt mer etiskt och socialt i olika projekt. Voi verkar stämma väl in i den bilden, säger Annie Lööf.

Förutom Ulricehamn besöktes Skövde under onsdagen. Två relativt små städer i inlandet. Frågan om vad som krävs för ett lyckat näringsliv på sådana orter kom självklart upp.

– Det är avgörande för Sveriges utveckling att det ska gå bra att bo, driva företag och handla även i mindre städer. Infrastrukturen betyder mycket för att det ska gå.

På frågan om utbyggnaden av riksväg 40 mellan Borås och Ulricehamn gav Annie Lööf ett politikersvar. Inga besked där alltså.

Eftermiddagen avslutades med ett företagarmöte och ett möte med allmänheten i nya UIF-stugan. Den första punkten blev dock en stor missräkning för de lokala partikamraterna. Förutom några lokala centerpartister ekade UIF-stugan tom. Till det öppna mötet kom ungefär 50 personer, de flesta från partiet.

Partiets nummer ett i Ulricehamn, Roland Karlsson, var ändå nöjd med Lööfs besök.

– Annie Lööf är unik med sin öppenhet. Hon är rätt person att paketera partiets budskap, säger han.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.