Annons

Emma Nordenstedt: God jul mitt i maj och najs om vi får majs

Emma Nordenstedt odlar ätbart i en vanlig villaträdgård i Ulricehamn. I maj levererar trädgården julklappar från 2020 och nya önskningar planeras och planteras!
Emma NordenstedtSkicka e-post
krönika • Publicerad 21 maj 2023
Emma Nordenstedt
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

God jul från 2020, kunde jag säga härom veckan och lägga upp en (1) lätt violett sparris på en tallrik till sambon. Julen 2020 fick han löfte om att jag skulle plantera sparriskronor följande vår. Eftersom plantorna behöver etablera sig och växa till sig innan skörd har den där julklappen fått stå till sig ute i landet. Men i år får vi börja skörda lite försiktigt! Lite här och var skjuter det nu upp fingertjocka spjut ur marken.

Sparrisen kikar upp!
Sparrisen kikar upp!Foto: Emma Nordenstedt

Den yngre delen av familjen önskar istället majs. Med tanke på tålamodsnivån i det gänget så är det bra att det inte är lika lång leveranstid på den presenten. Jag har hittills som bäst halvlyckats och rätt ofta helt misslyckats med tidigare års majsplanteringar. Men det är på misstagen man lär sig. Några av lärdomarna är att endast odla en sort, sätta många plantor ihop i ett block för bäst pollinering, samt inte snåla med fin jord och bra bevattning. Sista pusselbiten hoppas jag vara att jag nu hittat en lämplig sort att odla. Hela den hörna av internet som handlar om att hobbyodla majs i Sverige har kommit fram till att sorten Damaun är bäst för våra villkor här i Ulricehamn. Mina små plantor på bilden är kanske två veckor gamla, och det är inte för sent att så nu för den som vill testa!

Majs av sorten Damaun hoppas jag ska ge fin skörd i slutet av sommaren.
Majs av sorten Damaun hoppas jag ska ge fin skörd i slutet av sommaren.Foto: Emma Nordenstedt
Annons

Lika mycket som det handlar om att så nytt gäller det att ta hand om det som redan växer. Satte du vitlök i höstas? Då är det dags för lite gulligull och omtanke där!

Vitlöken ligger väl inbäddad i gamla löv och skitig ull!
Vitlöken ligger väl inbäddad i gamla löv och skitig ull!Foto: Emma Nordenstedt

Min vitlök ligger rejält inbäddad nu. Först ett lager av sparade höstlöv som jag lade ut när blasten började sticka upp, och över det skitig fårull. Att täcka så tätt har många fördelar. Det kväver mycket ogräs, för är det något jag inte har tid med nu så är det ogräsrensning. Dessutom ger den skitiga ullen långsamt lite näring när det gamla fårbajset sipprar ner i jorden. Maskarna älskar lagret av löv, och krafsar jag lite bland löven kryllar det av liv. Dessutom gör det ordentliga täcket med löv och ull att fukten bevaras i marken. För det är nu på våren som vitlökarna ska växa till sig, för det behöver de näring (alltså gödsel) och lagom med fukt. Extra bonus med att täcka med ull är att södra Ulricehamns fågelbon kommer vara väldigt välisolerade och mysiga i år; småfåglarna är där och hämtar bomaterial titt som tätt.

I övrigt är det mest väntans tider. Som i väntan på att de kalla nätterna ska vara över och det går att börja plantera ut de plantor som står på vänt inne. Vi må ha haft det svettigt några dagar här och var det senaste, men i veckan har temperaturen varit nere på två-tre grader några timmar här och var. (Tro mig, jag har koll på samtliga väderappar + termometern här hemma!) Det är ingen temperatur att ställa ut värmeälskarna aubergine, paprika och gurka i. Men så snart jag ser en långtidsprognos med nätter över 10 grader några dagar in i juni så åker de ut och ner i backen!

Det regnar och jag vattnar samtidigt från vattentunnorna! Päronträdet planterades i höstas.
Det regnar och jag vattnar samtidigt från vattentunnorna! Päronträdet planterades i höstas.Foto: Emma Nordenstedt

Och på tal om väder, det har regnat! Det behövdes! Jag grävde strax innan regnen i en lite bortglömd rabatt som jag inte vattnat alls under våren; där var det snustorrt. När jag lyfte upp plantor där dammade jorden bort och jag fick upp rötterna mer eller mindre bara. Så regnet i början på veckan har gjort gott för allt som växer. Själv har jag passat på att lite som Pippi Långstrump mitt i regnskurarna samtidigt vattna lite extra på buskar och träd jag planterade i höstas! För att vattna dem ordentligt i början gör att deras rötter söker sig nedåt och därmed har lättare att hitta vatten längre fram. Mer vattning nu ger helt enkelt mindre vattning senare.

Igelkotten Majken ”gömmer sig” i härvan av en klematis.
Igelkotten Majken ”gömmer sig” i härvan av en klematis.Foto: Emma Nordenstedt

Roligaste nyheten i trädgården av allt denna maj är ändå att ”vår” igelkott Majken visat sig igen. Nu hoppas vi få dela daggmaskar och bärskörd med henne och hennes ungar så småningom. Och hon är världens bästa anledning att lämna trädgården lite stökig på sina ställen, det är där hon trivs bäst!

Annons
Annons
Annons
Annons