Hög brandrisk – nu införs eldningsförbud

Efter de senaste veckornas bränder infördes eldningsförbud i Tranemo kommun under onsdagsmorgonen. Ulricehamn var inte sena att haka på. Nu råder totalt förbud mot eldning och grillning på allmän plats i kommunerna.
Tranemo • Publicerad 24 april 2019
Under tisdagskvällen härjade en stor skogsbrand i Limmared. Nu införs eldningsförbud i både Tranemo och Ulricehamns kommun.
Under tisdagskvällen härjade en stor skogsbrand i Limmared. Nu införs eldningsförbud i både Tranemo och Ulricehamns kommun.Foto: Christer Seldevall/UT

Från och med klockan nio på onsdagsmorgonen gäller eldningsförbud i Tranemo kommun. Kommunen uppmanar även alla skogs- och markarbetare att iaktta försiktighet vid användning av markberednings- och skogsmaskiner.

– Förra sommaren ligger inte långt bort i minnet. Då var inte vi värst drabbade, men vi vill verkligen slippa det scenariot, säger Carita Brovall.

Likt Tranemo kommun beslutade Ulricehamn strax därefter att förlägga förbud mot eldning på allmän plats. Det började gälla från klockan elva på onsdagsförmiddagen.

– Ulricehamn ligger mitt i området där vi har extremt hög brandrisk i skog och mark. Flera av våra grannkommuner har ju drabbats av skogsbränder, säger Max Rademacher, tillförordnad kanslichef på Ulricehamns kommun.

Orsaken till eldningsförbuden är den senaste tidens torka och varma väder. Under de gångna två veckorna har flera bränder härjat i framförallt Nittorp och Limmared. Den närmsta veckans prognos visar torrt och blåsigt väder, vilket gör att brandrisken är fortsatt hög.

I normalfall är det Länsstyrelsen som fattar beslut som dessa. Men kommuner har också befogenhet att införa restriktioner kring eldning.

– Det är inte vanligt att vi behöver göra det. Däremot vet jag att många kommuner i Småland och kring Falköping har tagit liknande beslut, säger Carita Brovall.

”Förra sommaren ligger inte långt bort i minnet. Då var inte vi värst drabbade, men vi vill verkligen slippa det scenariot.”

Förbudet gäller inte för grillning eller matlagning på egen tomt. Däremot omfattar det eldning på allmänna grillplatser.

– Många tar med sig egen ved dit och den glöden som uppstår kan föra med sig flagor som flyger runt, vilket vi bedömer som svårare att kontrollera, säger Carita Brovall.

Den som bryter mot förbudet begår ett brott och kan därmed ställas till svars enligt lagen om skygg mot olyckor.

Hur länge restriktionen väntas gälla är svårt att säga enligt Carita Brovall. Men den kommer vara aktuell så länge den höga brandrisken håller i sig.

– Om det kommer regn framöver kommer vi kunna upphäva det, men under tiden gör vi så mycket vi kan för att minimera brandrisken.

Inte heller Max Rademacher vågar sia om hur länge förbudet kan tänkas föreligga i Ulricehamn. Men enligt prognoser från SMHI och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kan brandrisken sjunka till helgen. Vad som kommer hända med alla inplanerade Valborgseldar i nästkommande vecka är därför oklart.

Kommer eldningsförbudet hålla i sig över Valborg?

– Det beror helt på vilka regnmängder vi kan få till helgen och hur SMHI:s och MSB:s bedömning ser ut då. Det enda vi vet är att eldningsförbudet gäller här och nu och tills vidare, säger Max Rademacher.

Evelina SegerqvistSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.