Annons

Efter 37 dagar tvingas Åsa resa hem med sin döda katt – ”Tack för allt stöd”

Efter 37 dagars kastande mellan hopp och förtvivlan, efter alla utmattande sovdygn i Toyotan vid Åsundens strand, har Åsa Johansen och hennes dotter Malin rest hem till Gävle för gott. Katten Molly är död.
Ulricehamn • Publicerad 22 juli 2019

När UT talade med Åsa Johansen hade hon och dottern precis kommit hem från Ulricehamn efter en lång, gråtfylld bilresa med den älskade men avlidna katten i bagaget.

– Jag fick ett sms klockan sex i söndags morse från Evelina (Salén, som driver Facebookgruppen Hittekatter, UT:s anm). Hon skickade ett foto och frågade om det var Molly, och jag såg ju att det var det.

Katten Molly som smet under ett fikastopp i Ulricehamn 14 juni. Ägaren Åsa Johansen tvingades efter 37 dagars försök att fånga henne konstatera att Molly avlidit, överkörd av en bil.
Katten Molly som smet under ett fikastopp i Ulricehamn 14 juni. Ägaren Åsa Johansen tvingades efter 37 dagars försök att fånga henne konstatera att Molly avlidit, överkörd av en bil.Foto: Åsa Johansen
Annons

Katten Molly hade alltsedan den smet under ett fikastopp på parkeringen invid kanotklubbens gula hus 14 juni – Åsa och Malin var på hemväg från en tur till Gekås i Ullared – mest hållit till under klubbhuset, men börjat göra sina rundor bort till båtklubbens hus, men såvitt de kunnat bedöma aldrig givit sig iväg på längre turer i Ulricehamn.

Men nu hade Molly blivit överkörd i närheten av Willys.

– Det var en arbetskamrat till Evelina som var på väg hem från jobbet på lördagsnatten som såg en katt ligga mitt i gatan. Hon lade den åt sidan och kontaktade Evelina, berättar Åsa Johansen.

Mamma Åsa och dottern Malin Johansen som letat Åsas bortsprungna katt Molly vid kanotklubbens lokaler vid Åsunden. Under många av dessa 37 dygn har de sovit i bilen. Bilden tagen i slutet av juni.
Mamma Åsa och dottern Malin Johansen som letat Åsas bortsprungna katt Molly vid kanotklubbens lokaler vid Åsunden. Under många av dessa 37 dygn har de sovit i bilen. Bilden tagen i slutet av juni.Foto: Lars Näslund

När hon och Malin själva identifierat Molly kom Evelina Salén och hjälpte till med att lägga henne i en säck, eftersom de själva mådde för dåligt av situationen. Därpå ringde de polisen som kom för att kolla chippet så att det verkligen var rätt katt.

– Polisen hjälpte oss att linda in henne i ytterligare plast eftersom vi skulle ta med oss henne hem. Usch, det här var fruktansvärt, det ska du veta. Vi har varit så chockade, så jobbigt under resan hem.

Vad som ytterligare bidragit till chocken var att Åsa Johansen upplevde att Molly knytit an allt mer de senaste dagarna. De hade tänkt resa hem igen i fredags, efter att ha sovit i bilen i en vecka.

Molly fångades på bild invid kanotklubbens hus för några veckor sedan.
Molly fångades på bild invid kanotklubbens hus för några veckor sedan.Foto: Malin Johansen

– Men Molly gjorde framsteg, hon var modig och inte lika rädd och kom fram mycket. Så vi tänkte att vi stannar några dagar, till, så kanske vi kan fånga henne. I lördags kväll stod jag och lutade mig mot bilen, då gick hon bara några meter från mig. Jag var alldeles tyst, det var som att hon kom fram och sa hej då. Det var första gången sedan hon smet som hon kommit fram emot mig så där.

Under måndagen skulle hon ta sin älskade katt till ett djurkrematorium för att sedan begrava askan.

– Det har varit en lång kamp med ett tråkigt slut. Många har hållit tummarna och önskat oss lycka till. Vi har fått så mycket hjälp på slutet också. Vi är så tacksamma för alla i Ulricehamn som har hjälpt och stöttat oss.

Lars Näslund
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons