Annons

Dom: Ung kvinna missade mönstringen – så blev straffet

Den unga ulricehamnskvinnan var kallad till mönstring i mars i år. Men på grund av personliga skäl missade hon tillfället. Nu har Borås tingsrätt dömt henne till böter.
Ulricehamn • Publicerad 28 augusti 2018
Kvinnan från Ulricehamn döms till böter efter att ha missat att komma till mönstringen. Arkivbild/Blekinge Läns Tidning
Kvinnan från Ulricehamn döms till böter efter att ha missat att komma till mönstringen. Arkivbild/Blekinge Läns Tidning

En ung kvinnan från Ulricehamn åtalades i juni i år för brott mot lagen om totalförsvarsplikt. Detta efter att hon missat att infinna sig vid mönstringen i Malmö som hon kallats till i mars i år.

Enligt domen från Borås tingsrätt har kvinnan uppgett att hon var inställd på att komma till mönstringen när hon fick besked om att hennes mormor som är bosatt i ett annat land var sjuk. Hon uppger att hon glömde av att hon skulle mönstra och åkte utomlands för att vara med sin sjuka mormor istället. Kvinnan menar att hon varken var oaktsam och inte heller att hon uppsåtligen missat mönstringen.

Annons

Men Borås tingsrätt gör till viss del en annan bedömning. De bedömer kvinnans berättelse som rimlig och de menar att det inte går att styrka att kvinnan medvetet uteblivit från mönstringen. Däremot menar tingsrätten att kvinnan av oaktsamhet gjort sig skyldig till brott och därför ska hon dömas till 500 kronor i penningböter.

Domen kan överklagas till hovrätten senast den 13 september.

Lovisa HanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons