Annons

Debatt: Därför måste småföretagen i Västra Götaland få akut hjälp

Coronakrisen har redan slagit undan benen på många av Västra Götalands småföretag. Regeringens snabba stöd till näringslivet är välkommet – men risken är att det inte räcker. Nu krävs uthålliga satsningar på de små företagen om stora mängder jobb inte ska försvinna, skriver Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.
Corona • Publicerad 31 mars 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Boo Gunnarson

Coronakrisen har svept in med full kraft och de senaste veckorna har inget varit sig likt. Vi har alla fått vänja oss vid begränsningar i vår vardag. Det är rätt, eftersom liv och hälsa alltid är viktigast.

Men samtidigt har en akut kris drabbat de små företagen i Västra Götaland. Vi ser en enorm oro bland de småföretagare vi möter dagligen. I klartext: Staten behöver sätta in åtgärder i en skala ingen har sett förut för att många i Västra Götaland ska ha ett jobb att gå till när krisen är över.

Annons

Redan varslas människor i en snabbare takt än under finanskrisen 2008. Hittills i mars har 3 556 personer varslats i Västra Götaland, enligt Arbetsförmedlingen. Det kan jämföras med 697 personer i mars i fjol. Men då ska man veta att varsel som berör färre än fem personer inte behöver anmälas till Arbetsförmedlingen. Katastrofsiffrorna speglar alltså inte ens läget för många småföretag, där det är vanligt med färre än fem anställda.

Hela 98 procent av landets företag har färre än 20 anställda. Det är de som saknar krockkuddar och drabbas först och hårdast när vardagen stannar av. Många kan gå omkull på en månad med en nolla i inkomstkolumnen. Nationalekonomer resonerar nu i termer av hundratusentals hotade jobb bara det närmaste kvartalet.

Regeringens åtgärder för mindre företag som aviserades den 25 mars är därför mycket välkomna. Fyra av fem jobb skapas i dag i små och medelstora företag – de är helt avgörande för den svenska välfärden.

Därför behöver regeringen slå fast att den kommer att finnas där tills krisen är över. Om de nödvändiga restriktioner som just nu lamslår vardagen blir kvar i flera månader är beslutsamt och uthålligt stöd till de små företagen det enda som kan rädda Sverige från en historisk slakt på jobbskapare.

Här är några åtgärder som vi ser behövs:

1. Ihållande direktstöd – även till de minsta företagen

Så länge den akuta krisen pågår måste staten bära stora delar av kostnaderna för hotade företag. Då är det avgörande att vi ser att åtgärderna utnyttjas även av de allra minsta företagen, annars måste de skyndsamt justeras.

2. Underlätta snabb omställning

Många små företag är oerhört kreativa och kan snabbt ställa om verksamheten i krislägen. Ge Tillväxtverket ett akut uppdrag att samordna stöd till företag som vill byta inriktning.

3. Stärk företagares ekonomiska trygghet

Annons

På längre sikt är det avgörande att fler vågar satsa på sitt företagande. Men många avstår eftersom trygghetssystemen fortfarande är byggda för löntagare. För att stå rustade inför nästa kris är det avgörande att få till en ändring.

Regeringen har agerat snabbt för att rädda familjeföretag och livsverk från att gå under. Det kommer att kosta, men att låta motorn i jobbskapandet brinna upp skulle vara ett historiskt misstag – och bli ännu dyrare.

Västra Götalands småföretagare bidrar till samhället med jobb och välfärd, men den här historiska prövningen klarar många av dem inte på egen hand. Nu gäller det att stötta våra jobbskapare.

Boo Gunnarson

Företagarexpert på Visma Spcs

Annons
Annons
Annons
Annons