Annons
Nyheter

Cyklar, båtar och en hörapparat

Polisen i Ulricehamn tar emot hittegods av både det ena och andra slaget. Under sommaren handlar det ofta om cyklar, men en och annan båt på drift får de också ta hand om.
Nyheter • Publicerad 3 augusti 2010
Foto: 
Närpolisbefäl Fredrik Zetterlund med en av flera cyklar på hittegodsavdelningen på Ulricehamns polisstation.
Närpolisbefäl Fredrik Zetterlund med en av flera cyklar på hittegodsavdelningen på Ulricehamns polisstation.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

På polisen hittegodsavdelning kan man få hopp för mänskligheten. Ja, det kanske är för stora ord, men här märks i alla fall att det finns mycket ärligt folk i bygden. Här är nyckelknippor, klockor, smycken, mobiltelefoner och annat smått och gott som hittats och lämnats in till polisen. Och ibland kommer det in riktigt udda saker. Som en hörapparat, en förlovningsring eller ett betygsdokument för en skolelev. Men att föremålen hamnar på hittegodsavdelningen innebär inte per automatik att de kommer i ägarens händer igen.

– Man kan bli förvånad ibland över att folk inte anmäler borttappade saker. Då skulle de oftare komma till rätta, menar Margit Gustafsson på polisen i Ulricehamn.

Annons

Hon tror att det kan bero att man inte värderar vissa av sina grejer så högt eller helt enkelt ser dem som förlorade. Men man ska ändå alltid anmäla tycker hon.

– Även om man till exempel inte vet fabrikat eller ramnummer på sin cykel så ska man anmäla eller ringa till oss, då finns det stora chanser att få tillbaka sina saker, säger hon.

I dagsläget står ett 15-tal cyklar i polisens förråd, flera relativt nya. Ofta handlar det om cyklar som stulits och sedan dumpats någonstans varpå någon hittar den och lämnar in som hittegods. De flesta inlämnade sakerna förvaras i tre månader och sedan ges upphittaren möjlighet att köpa dem för en billig peng. Undantag görs för nycklar, som givetvis aldrig lämnas ut, och de båtar som polisen då och då får ta hand om som är ute på drift på sjön. Där gäller ett halvårs väntetid innan upphittaren eventuellt kan få båten.

Enligt Margit Gustafsson är det kutym att upphittaren får hittelön på cirka 10 procent av föremålets värde.

– Nyligen var det en tysk turist som tappat bort sin plånbok här i staden. Den kom in till oss och efter flera turer fick vi tag på honom. Han var så klart jätteglad, det var över två tusen kronor i den plånboken och han betalade gärna hittelön.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons