Annons
Nyheter

Budgetbeslut efter votering

Först efter votering kunde beslut om budget för 2015 för Ulricehamns kommun tas av kommunfullmäktige.
Nyheter • Publicerad 24 november 2014

Budgetärendet fanns med som punkt fyra vid fullmäktiges sammanträde på måndagskvällen. Förutom förvaltningens underlag, vilket kommunstyrelsen tidigare ställt sig bakom, fanns fyra olika förslag till budget.

Från Socialdemokraterna samt Trepartialliansen (M, KD och FP) fanns ett budgetförslag. Centerpartiet, Nya Ulricehamn och Miljöpartiet lämnade varsitt förslag.

Annons

Mattias Josefsson (S) inledde med att presentera det kompromissförslag som Socialdemokraterna och Trepartialliansen enats om. Rent formellt beskrevs förslaget som ett ändringsyrkande.

Enligt det får kommunstyrelsen i uppdrag att ändra i förvaltningens underlag i enlighet med kompromissförslaget. Ändringarna gäller drift, verksamhetsmål, taxa och investeringsplan samt att budgeten kompletteras med de uppdrag som ingår i förslaget.

Även övrigas budgetförslag presenterades.

Då ärendet därefter skulle avgöras begärdes först ajournering.

Då ordförande sedan frågade om ändringsyrkandet, blev beslutet att säga ja till det. I det läget begärdes votering, där varje ledamot fick redovisa hur han eller hon röstar.

Voteringen slutade med siffrorna 29-19 till förmån för ändringsyrkandet.

Beslutet blev alltså att fastställa det budgetförslag som S samt Trepartialliansen enats om.

Det kan tilläggas att även Vänsterpartiet röstade för ändringsyrkandet.

Ledamöterna från Centerpartiet, Nya Ulricehamn, Miljöpartiet samt Sverigedemokraterna röstade emot.

Samtliga ledamöter i Centern, Nya Ulricehamn samt Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för egna förslag.

Annons

Beslut togs även beslut om att fastställa utdebiteringen till 21:05 kronor per skattekrona.

Innan budgetärendet avgjordes, blev det utrymme för en ideologisk debatt. Det gällde vårdnadsbidraget, som var en del av budgetkompromissen.

Det var något som Jan-Olof Sundh (V) beklagade. Han kallade modellen ”tröstpeng” och hänvisade till forskning som visar att barn som får börja i förskola i tidig ålder, uppvisar bättre resultat i skolan, då de kommer upp i åldrarna.

Han fick mothugg av Cristina Bernevång (KD). Hon framhöll att forskningen inte är enig om vilken effekt som ett tidigt deltagande i förskola får.

– Det skiljer sig dessutom mellan olika barn. Och då är det viktigt att låta föräldrarna avgöra.

– Dessutom är en avveckling av vårdnadsbidraget inte någon besparing. Tvärtom kommer de platser som skulle behövas om vårdnadsbidraget avvecklades att kosta betydligt mer, sa Cristina Bernevång.

Christer Seldevall

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons