Nyheter

Bolon bygger ut i Vist

Nästa torsdag klubbar Bolons styrelse beslutet att investera cirka 35 miljoner i tillbyggnad och nya maskiner. Detta kommer att innebära bland annat nyanställningar.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2010
? Att bygga till är ett krav för att kunna växa och ta fler marknadsandelar, säger Annica Eklund, vd på Bolon.
? Att bygga till är ett krav för att kunna växa och ta fler marknadsandelar, säger Annica Eklund, vd på Bolon.Foto: 

1991 flyttade Bolon ut till nya lokaler på Vists industriområde. Sedan dess har företagets utveckling gjort att det ständigt krävts förstorade lokaler, i form av tillbyggen och förvärv av en intilliggande fastighet. För närvarande har företaget 4 200 kvadratmeter i huvudlokalen och ytterligare 1 950 i det närliggande förtältsmattelagret.

Nu är det således dags igen. Det som nu skall formellt beslutas skall ge ytterligare lokalyta på cirka 2 700 kvadratmeter. Där skall också nya maskiner installeras.

– Vi har helt enkelt kommit upp till den volym som gör det nödvändigt att öka lokalen, säger företagets vd Annica Eklund. Vi ser investeringen som gynnsam både produktionsmässigt och ekonomiskt.

Det nya ger företaget möjlighet att i ännu högre grad styra sin tillverkning.

– Vi ligger redan i framkant med vårt unika projekt, framhåller Annica Eklund. Nästa steg blir att vi skall ligga i framkant även med baksidan.

Detta innebär att man i framtiden inte bara skall väva framsidan, det vill säga mattans ovansida, utan även själva tillverka baksidan, vilket betyder platsbeläggningen på undersidan.

Redan tidigare har Bolon tagit hem tillverkningen av tråd från Italien. Nu blir det således ytterligare en produktionsdel som läggs i det egna företaget i Ulricehamn.

– Det gör att vi kan bli ännu mer flexibla gentemot våra kunder, säger Annica Eklund.

Hon betonar också det allt större kravet från kunder och arkitekter på miljötänkande, vilket bland annat resulterat i att Bolon tar hand om allt spill och hackar ner det till nytt råvarumaterial.

– Man räknar numera gröna poäng. Ju fler poäng man får desto gynnsamt och efterfrågat blir det.

Att stanna till och vara tillfreds med det nuvarande har aldrig varit något som tilltalat ägarsystrarna Annica och Marie Eklund.

– Det är bara döda fiskar som flyter med strömmen, fastlår Annica Eklund. Vi har som mål att fördubbla omsättningen inom fem år, och det är för att göra detta möjligt som vi nu skall bygga till.

Inom ett år efter att det nya bygget blivit klart och maskiner kommit på plats räknar hon med att det kommer att finnas behov till ytterligare tio anställda, och att det under de kommande fem åren förmodligen kommer att behövas ännu fler.

Annica Eklund gläds över några nya kontrakt:

– Det franska bilföretaget Citroën har beställt Bolonmattor till alla sina bilhallar, och till en byggnad i Milano skall vi leverera 80 000 kvadratmeter golvmatta.

På den nyss avslutade möbelmässan i Stockholm fick man kontakt med den världsberömde kläddesignern Paul Smith som lade ut en specialdesignad Bolonmatta i sin monter.

Mycket är det och mer blir det.

– Det gäller att skapa intresse och dynamik, fastlår Bolons vd Annica Eklund.

Bolon

Företaget startades 1949 av Nils-Erik Eklund. Han började väva trasmattor i bomull och nylon, därav namnet Bolon.

1950 inregistrerades varumärket. I år firas således 50-årsjubileum.

I början av 1970-talet uppfann Nils-Eriks son Lars förtältsmattan.

1993 lanserades det heltäckande golvet i vävd vinyl.

2003 tog Lars döttrar Annica och Marie Eklund över ägarskapet och inriktade sig allt mer mot design. Bolon blev ett designföretag som tillverkar golv.

Först 2008 lanserades Bolons produkter på den svenska marknaden. Dessförinnan hade all produktion sålts till utlandet.

97 procent av produktionen går på export till alla kontinenter. Tre procent säljs i Sverige.

85 procent av produktionen utgörs av golv, resten går till campingmattor.

Antalet anställda är 54.

Omsättningen 2009 uppgick till 160 miljoner.

Budgetomsättning för 2010 är 194 miljoner.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.