Nyheter

Bakläxa för översyn av UEAB-avtal

Översynen av det kritiserade avtalet med energibolaget fick inget positivt mottagande. Istället för att skicka ärendet vidare till kommunstyrelsen drogs ärendet tillbaka.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2010

Kritiken mot det nuvarande avtalet mellan Ulricehamns kommun och kommunens energibolag som kom i våras var svidande.

På punkt efter punkt efterlystes förändringar. Inte minst ifrågasattes lagligheten i vissa delar av avtalet.

Därför fanns förväntningar på den utlovade översynen av avtalet som skulle läggas fram för kommunstyrelsen för beslut i förra veckan.

Så var det i varje fall tänkt. Men efter att ha behandlats i arbetsutskottet fann kommunstyrelsens ordförande Roland Karlsson för gott att dra tillbaka ärendet.

– Det förslag till avtal som nu lagts fram är väldigt likt det gällande avtalet. Samtidigt vet vi att en ny lag är på gång, vilken kan komma att innebär att ändringar vad gäller lagen om offentlig upphandling och hur kommunala bolag ska förhålla sig till den lagen, säger Roland Karlsson, kommunstyrelsens ordförande.

Oppositionsrådet Mattias Josefsson (S) tycker att det finns flera oklarheter i den översyn som nu gjorts.

– Det gäller flera frågställningar, säger han. Det saknas uppgift om vilka områden som avses och det saknas uppgift om avtalsperiod. Men framför allt saknas en tydlig skrivning om vem som är uppdragsgivare och vem som är utförare.

– Samtidigt har man tagit med detaljer i avtalsförslaget som inte bör finnas med. Vad vi behöver är ett principavtal som anger de stora dragen i vad man har att förhålla sig till. En tydligare skrivning där rollfördelningen framgår är vad jag efterfrågar.

Han får medhåll av Carljohan Molander (M).

– Det är alldeles för likt det nuvarande avtalet. Det som krävs är mycket tydligare skrivningar kring vem som beställer och vem som utför.

I den översyn av det nuvarande avtalet som gjordes i våras ifrågasattes bland annat om avtalet är förenligt med lagen om offentlig upphandling. Roland Karlsson ser dock inget problem med att tills vidare fortsätta med det nuvarande avtalet.

– Enligt vår jurist finns inte det problemet med att avtalet skulle innebära brott mot lagen om offentlig upphandling. Det innebär att jag inte ser något problem med att fortsätta enligt nuvarande avtal, i avvaktan på ett nytt, säger han.

Bakgrund

Den 1 januari 2004 tog Ulricehamns energi AB (UEAB) över kommunens VA-anläggning, ledningsnät och tillhörande fastigheter. Även anläggningsavdelningens fordons- och maskinpark samt byggnader fördes över till UEAB.

Den 1 januari 2008 togs UEAB även över avfallsverksamheten.

Enligt nuvarande avtal ska bolaget svara för väghållning inklusive gång- och cykelvägar. Skötsel av parker, grönytor och lekplatser i Ulricehamn ingår också i uppgifterna.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.