Babysim - för vanans och mysets skull
Babysimmet i sim- och sporthallen är i gång. Inte helt olikt en sälkoloni guppar ekipagen fram i vattnet fast vattenleksakerna och armringarna ger färg åt bilden. Luften är fuktig och varm av det 32-gradiga vattnet.
I babysimsammanhang är dagens grupp nästan veteraner. De har redan simmat en termin och är mellan sju och elva månader.
– Det är roligt att se barnen utvecklas för det går så fort. Det händer något redan från första gången de är i vattnet, säger Sofia Andersson, som leder Sim- och sporthallens babysim.
Anledningarna till varför babysim är en bra idé är enligt Sofia Andersson säkerhet, vattenvana och stimulans. Säkerheten är viktigast. Om det händer en olycka och barnet hamnar i vattnet ska det kunna vända sig om och om möjligt greppa kanten.
Babysimsundervisningen inkluderar inte längre långa dyk där barnets dykreflex slår till. Istället vänjer man barnet försiktigt vid vatten över huvudet med att hålla det korta stunder under vatten. Barnet lär sig fort att hålla andan.
– Socialstyrelsen kom på att det i princip var samma sak för barnet som att få en spark i magen när den där reflexen slog till så vi håller inte barnen så länge under vatten längre, säger Sofia Andersson.
Ett av de mer populära inslagen i dagens undervisning är Cherekringar – runda armkuddar som låter barnet öva balans och välja ifall det vill flyta på rygg eller mage. De övar drygt tio minuter men inte längre.
Varför får de inte hålla på längre?
– Det får inte bli en säkerhet. Barnet ska inte sätta sin tillit till flythjälpen, säger Sofia.
På vilket sätt stimulerar babysim barnet?
– De lär känna sin kropp. Var den börjar och var den slutar. I vattnet kan de göra rörelser som de inte kan göra på land.
Tillsist övar de hopp från kant, fast sittandes. En del av barnen kastar sig ut direkt för att sedan vändas och få hjälp att gripa tag i stången längs med bassängen, andra sitter i tankar och intresserar sig för allt möjligt annat, men med lite lock och pock hamnar de i bassängen ändå.
Har de något utbyte av varandra?
– Jag vet faktiskt inte. Det är bra att öva ett socialt sammanhang, att det är barn omkring, men inte direkt, nej, säger Sofia.
Åsa Dahlberg
asa.dahlberg@ut.se