Annons

Attack mot pridefestival – ”Mordhot mot en grupp”

Under pridefestivalen i Tranemo hängde någon upp en docka i en snara och skrev pedofil på dockan. Dockan hade dessutom en prideflagga i handen.
Tranemo • Publicerad 3 juni 2019
Foto: Christine Olsson/TT

– Jag blir arg så klart men också rädd. Jag är inte lättskrämd men det här var ett snäpp värre än när det är banderoller och brända flaggor och sådant. Det här är ett mordhot mot en grupp, säger Stina Nilss från RFSL Sjuhärad som arrangerade Pride Tranemo.

Vad får det här för konsekvenser?

Annons

– Det tar av våra resurser. Det gör att vi återigen tvingas hålla på att prata om det här fast det finns tusen andra saker som vi vill prata om. Men samtidigt är det många som sluter upp och kommenterar och vill vara med i detta som är en kamp för lika rättigheter. Det finns både positivt och negativt, men det tar kraft.

Det planeras pridevecka även i Ulricehamn. Är det värt att arrangera prideveckor när det finns risk för sådana här incidenter?

– Jag tänker att det inte finns något alternativ. Det här visar att vi måste, måste, måste höja acceptansen och kunskapen. Det är det som kan råda bot på sådant här. Att sluta arrangera ser jag inte som ett alternativ, vart ska vi ta vägen?

Hon vill betona att prideveckorna i grunden handlar om mänskliga rättigheter och ser dem som ett sätt att nå en bredare allmänhet.

– Det handlar inte om några konstigheter utan om mänskliga rättigheter. Det glöms bort ibland. Folk tror inte att det berör alla men det gör det.

Hon tror tyvärr också att sådana här incidenter har blivit vanligare och att det har att göra med en attitydförändring i samhället.

– Det är verkligen en förändring, helt klart.

Händelsen med dockan är polisanmäld och rubriceras som ofredande. En polispatrull varit på plats och bland annat tagit med dockan. Men sedan har en förundersökningsledare tagit beslut om att lägga ned utredning i brist på material att jobba med.

Attacken mot pridefestivalen i Tranemo har fått mycket uppmärksamhet på sociala medier. Charlie Bergström, som kommer från en annan ort i landet, delade bilderna tillsammans med ett känslosamt inlägg.

”Är ni helt förblindade av ert hat eller vill ni försöka se vilka vi är”, skrev hon bland annat.

Annons

– Jag har fått väldigt mycket respons, 1 700 delningar och många hundra kommenterar. De allra flesta är väldigt positiva men det finns några enstaka negativa kommentarer.

Hon säger att hon delade med sig av bilden på dockan och sina egna tankar för att hon är orolig för utvecklingen.

– Det har varit mycket den här veckan och det här fick inte så stort utrymme i media. I och med att jag själv är HBTQ-person och blivit utsatt för en deltrakasserier där jag själv bor tycker jag det är viktigt att lyfta det här. Det är en oroväckande utveckling.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons