Annons

Åtalas för dödsolyckan med 14-åringen

Nu väcks åtal efter den tragiska arbetsplatsolyckan i augusti förra året, där 14-årige Mohammad Al Yaqob avled efter att ha klämts under en maskin vid ett lantbruk i Marbäck.
Marbäck • Publicerad 21 oktober 2024
Nu väcks åtal efter dödsolyckan vid ett lantbruk förra sommaren där 14-årig pojke avled.
Nu väcks åtal efter dödsolyckan vid ett lantbruk förra sommaren där 14-årig pojke avled.Foto: Pernilla Rudenwall

Det var den 7 augusti förra året som Mohammad Al Yaqob avled efter att han klämts under ett mindre arbetsfordon på ett lantbruk i Marbäck. Han var anställd som feriearbetare vid gården.

Räddningstjänst, polis och ambulans ryckte ut till platsen, men 14-åringens liv gick inte att rädda.

Annons

I torsdags åtalades arbetsgivaren vid Borås tingsrätt för arbetsmiljöbrott, vilket innefattar vållande till annans död. Beslutet har tagits av kammaråklagare Magnus Clase vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– Min uppfattning är att han inte har följt arbetsmiljölagstiftningen. Att låta en ungdom köra maskinen är att betrakta som oaktsamhet. Arbetsgivaren borde ha känt till reglerna och då även följt dem, säger Magnus Clase.

Enligt åtalet har den åtalade i egenskap av arbetsgivare uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosatt vad som krävs enligt arbetsmiljölagen för att förebygga ohälsa eller olycksfall. Något som i sin tur resulterat i dödsfallet.

Pojken var enligt uppgift ensam då olyckan inträffade.

– Ja, han hade kört maskinen vid några tillfällen tidigare, under överinseende av arbetsgivaren. I samband med olyckan var han dock ensam. En sådan arbetsuppgift är så pass farlig att han inte borde ha kört maskinen över huvud taget, säger Magnus Clase.

Det är enligt arbetsmiljölagen förbjudet att låta minderåriga arbeta som förare av vissa maskiner, bland annat av den typ som 14-åringen använde vid olyckstillfället.

”Det finns ett tydligt orsakssamband mellan händelsen och arbetsgivarens agerande”
Magnus Clase, kammaråklagare

Var det ett komplicerat ärende att ta ställning till?

– Nej, egentligen inte. Efter att ha satt mig in i ärendet är det min uppfattning att vi här kan se fram emot en fällande dom, vilket är ett krav för att få väcka åtal. Det finns ett tydligt orsakssamband mellan händelsen och arbetsgivarens agerande vilket jag vidare anser är straffbart oaktsamt, säger Magnus Clase.

Enligt yrkandet ska den åtalade betala två miljoner kronor i en företagsbot. Till det kommer en påföljd för det personliga ansvaret. Här yrkas på villkorlig dom och dagsböter.

– Brottet som sådant är i nivå med påföljden fängelse. Men bedömningen här, att stanna vid villkorlig dom och 100 dagsböter, bygger på omständigheten att den åtalade tidigare är ostraffad, säger Magnus Clase.

Annons

Den åtalade har tidigare nekat till brott i polisförhör. Hans försvarare Johanna Wennberg säger på måndagseftermiddagen till UT att hon har fått information om åtalet, men ännu inte hunnit diskutera det med sin klient.

UT har även sökt Mathilda Frilander som är målsägarbiträde för fem närstående till Mohammad Al Yaqob. Åklagaren skriver i stämningsansökan att tidsåtgången för rättegången är svårbedömd, men att två dagar i tingsrätten bör räcka.

Texten kan komma att uppdateras.

Christer SeldevallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons