Annons
Nyheter

Antalet sökande till Tingsholm minskar

Företagarprogrammet vid Tingsholmsgymnasiet halveras. Samhällsprogrammet mer än fördubblas. Så ser färska siffror ut från gymnasievalet inför höstterminen.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2009

Den 1 februari var sista ansökningsdagen till gymnasiet i höst. En första sammanställning visar att antalet elever som väljer Tingsholmsgymnasiet som sitt förstahandsval minskar, jämfört med förra året.

I år är det totalt 339 elever i årskurs nio i Ulricehamns kommun som har möjlighet att söka in till gymnasiet. Av dessa har 222 valt Tingsholmsgymnasiet som förstahandsval. Det innebär att mer än en tredjedel (35 procent) ratar hemkommunens gymnasium till förmån för studier på annan ort.

Annons

Jämför man med förra året vid motsvarande tid handlar det om en minskning med 20 elever. Det är något som bekymrar gymnasiechef Catrine Berglund.

– Det är tråkigt. En slutsats vi drar är att eleverna har påverkats av den senaste tidens debatt om sparbeting. Det är olyckligt att det förs en diskussion om vårt programutbud mitt under pågående valperiod, säger Catrine Berglund.

Just företagarprogrammet är ett program där minskningen är särskilt tydlig. Förra året sökte 36 elever till programmet. I år är antalet sökande 18.

– Vi är övertygade om att eleverna har oroats av diskussionen kring besparingar. De kan ha läst i tidningen om Ung företagsamhet och fått uppfattningen att det ska läggas ner, säger Catrine Berglund.

En nedläggning av Ung företagsamhet har visserligen nämnts i den konsekvensbeskrivning som skolan gjort utifrån ett sparbeting.

– Men vi kan nu ge beskedet att vi inte tänker avveckla Ung företagsamhet eller specialidrott. Tvärtom kommer vi att satsa på dessa program, säger Catrine Berglund.

Samtidigt noterar samhällsprogrammet vid Tingsholmsgymnasiet en kraftig ökning av antalet sökande. Från förra årets låga nivå på 10 sökande till 36 nu.

– Vi tror att många elever valt samhällsprogrammet eftersom de befarat att Ung företagsamhet försvinner från företagarprogrammet.

Skolledningen ska nu diskutera vad man kan göra åt det låga antalet sökande.

– Först måste vi vänta in besked om ekonomin från nämnden och förvaltningen. Eventuella åtgärder kan påverka utbudet, vilket vi redan påtalat i vår konsekvensbeskrivning.

Annons

Beroende på vilket beskedet om ekonomin blir, kommer skolledningen att överväga hur man ska gå vidare.

– Till saken hör att det finns möjlighet att göra om sitt gymnasieval. När väl besked om ekonomin kommer, har vi möjlighet att upplysa ungdomarna om vilken verksamhet vi bedriver i höst och vilket utbud som finns, säger Catrine Berglund.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons