Anna Claesson: Anna Claesson: Sluta tröstshoppa på nätet – ut och ragga istället

Tre mail dök ner i inkorgen under samma kväll. Alla handlade om ”Singles day”, alltså singlarnas dag. Alla var från företag som jag någon gång handlat från. Alla ville att jag skulle fira singlarnas självständighet. Genom att spendera en massa pengar såklart.
Anna ClaessonSkicka e-post
Publicerad 12 november 2019
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Igår var det tydligen Singles day. Jaha, tänkte jag. Jaha, tänker säkert många av er. Ytterligare en dag för att kränga prylar? Exakt så.

11/11 är den stora dagen för alla singlar – på grund av att ettor ser ut som en person som är ensam. Dagen började tydligen uppmärksammas på Nanjings universitet i Kina, 1993. Ursprunget sägs vara en kärlekshistoria med tragisk utgång, då en ung man förlorade sin flickvän i cancer, och därefter hölls sällskap av andra vänner. Dagens syfte blev sedan att singlar just skulle hålla varandra sällskap, och man ordnade även fester med blinddejter för att ge studenter möjlighet att träffa varandra.

Låter fantastiskt bra och fint om ni frågar mig. Som singel skulle jag gärna hylla mitt eget ”släkte”. Gärna uppmuntra andra i samma situation.

För jag är stolt över att vara singel. Stolt över allt jag har åstadkommit på egen hand. Stolt över att alla beslut är mina egna. Stolt över att alla fel och snedsteg är detsamma. Jag kan inte skylla på någon. Men ingen annan kan heller ta åt sig äran för vad jag har lyckats göra och hinna med i livet. Ingen annan har få ta större ansvar eller en ekonomisk smäll för att jag ska få utrymme till mina drömmar. För det ska gudarna veta, att det är inte alltid enkelt att leva själv i ett samhälle där tvåsamhet är normen. Där man ofta ifrågasätts, eller lämnas utanför sociala sammanhang uppbyggda kring just par.

Men att köpa en soffa eller ett par nya skor för att fira det? Lägg av.

Singles day är tydligen den största dagen på året för onlineshopping, och är Kinas motsvarighet till Black friday. Igår slogs nya rekord i hur många miljarder som spenderades.

Kan det vara mer motsägelsefullt? Att dagen som skulle hylla singlar och motverka ensamhet går ut på att försöka få människor att sitta hemma, själva, och näthandla istället för att ha trevligt och träffa andra människor? Att dessutom vända sig till den gruppen som måste ta hela den ekonomiska bördan på bara ett par axlar.

Lägg av.

VECKANS:

Förväntan: Finns inför konserten med Sarah Klang som jag hoppas lyser upp i novembermörkret.

Serietips: Atypical, på Netflix. Fin och rolig skildring om familjen kring en ung kille med autism.