Anna Claesson: Anna Claesson: Pys ofta istället för att explodera

Nedtryckt irritation har en förmåga att bubbla upp likt en skakad flaska bubbel. Men vad krävs egentligen för att få en bägare att rinna över?
Anna ClaessonSkicka e-post
Publicerad 5 april 2018
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Så fort jag kom in i trappuppgången såg jag att något var fel. Tjocka buntar med reklam låg instuckna i husets 30 postfack, till och med i dem som tydligt var märkta med ”Ej reklam, tack”. En skandal i vissas ögon. Dessutom låg några buntar nertryckta i korgen på en cykel som stod lutad mot väggen.

”Ibland kan jag känna att många av oss borde flippa lite mer. Låta känslorna bubbla upp lite då och då för att undvika ett söligt champagnesprut där korken träffar någon i ögat och hälften av den goda drycken går till spillo.”

Efter en snabb koll syntes tydligt vad som hänt. Någon hade helt sonika flippat. Tappat det. Haft en bägare som runnit över. Och denna någon var reklamutdelaren. Hen måste helt enkelt inte pallat resten av dagen. Bestämt sig för att nu räcker det. Hit men inte längre. Bestämt tryckt ner den resterande reklamen i alla utrymmen den fick plats och därefter sjappat.

Jag kunde inte låta bli att skratta åt eländet. Och samtidigt känna ofantligt stor medkänsla med reklamutdelaren. Kanske hade hen efter flera år fått nog av det monotona arbetet? Kanske inte fått någon sömn? Kanske missat mellanmålet. I min ungdom delade jag också ut reklam och minns än idag hur otroligt tråkigt det var. Dessutom har jag väldigt kort stubin och blir lätt vansinnig om jag inte får mat. Med andra ord var det enkelt att sätta mig in i varför denna person tippat över. Häromdagen reagerade en kollega när jag högt svor haranger över en ytterst oviktig detalj. Sånt händer.

Ibland kan jag känna att många av oss borde flippa lite mer. Låta känslorna bubbla upp lite då och då för att undvika ett kladdigt champagnesprut där korken träffar någon i ögat och hälften av den goda drycken går till spillo. Pysa ut lite då och då istället för en rejäl jäkla smäll. Allt måste inte hållas inne eller tryckas ner. Sedan kanske man kan vakta tungan bättre än vad jag gjorde på jobbet häromdagen. Speciellt eftersom det jag bubblade över för var att jag glömt en sked i köket och var tvungen att gå 50 steg extra. Men men, bättre lite pys än en megaexplosion av reklam.

VECKANS:

Bästa: Att Oskar Linnros kommer till Uport i augusti. Såg honom på Way out west i augusti och blir det lika bra drag som där så har ulricehamnarna en riktig fest att se fram emot.

Mest tårfyllda: Dokumentären om Susanna Kallurs karriär. Otroligt bra och gripande. Se den på SVT play.