Annons

Anna Claesson: Anna Claesson: Lägg örat mot marken och få metoo-elden att sprida sig

Först exploderade det. Sedan spred sig metoo som en svart tryckvåg över världen och över Sverige för ett år sedan. Men, elden behöver bränsle i form av lyhördhet för att skapa långsiktig och hållbar förändring.
Anna ClaessonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 18 oktober 2018
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I veckan var det ett år sedan metoo briserade. Ett år sedan historier om övergrepp, trakasserier, maktmissbruk och skeva strukturer vällde fram från varje hörn av vårt land. De flesta tänkte säkert som jag – det blåser över efter ett par dagar i nyhetscykeln. Men, det gjorde det inte. Det bara fortsatte. Starkare och starkare.

För ett år sedan tvingades världen att lyssna. Den svarta våg av berättelser och vittnesmål som vällde fram gick helt enkelt inte att ignorera. Den gick inte att styra undan eller stoppa under mattan. Den gjorde skillnad. Detaljerna var för många, berättelserna för likartade, de drabbade för spridda i ålder, bakgrund, yrke och utseende. Alla hade varit med om något eller kände någon som varit med om det.

Annons

Som kvinna kände jag en otrolig kraft i den här vågen. Den bar. Den ändrade om. Den gjorde att många i min närhet fick en tankeställare. Att många faktiskt höll tillbaka den där kommentaren eller klappen i baken. Bra så. Men, vi är långt ifrån framme.

En undersökning gjord av Novus på uppdrag av SVT visade att 45 procent av männen tycker att metoo har gjort att män som kränker kvinnor har ändrat sitt beteende. Bara 28 procent av kvinnorna håller med. Talande. För det är exakt det som metoo har gått ut på. Kvinnor har upplevt det som kränkande, som övergrepp, som ett samhällsproblem. Många män har upplevt att ”lite skoj får man tåla”. Det har inte lyssnats på kvinnor. Trakasserier och övergrepp har bagatelliserats. Och kvinnor har med den här vetskapen i ryggen inte vågat att höja rösten.

Det faktum att män tycker att vi kommit längre i processen är en varningsklocka. Det är ett symptom på problemet. Män tror inte på vad kvinnor säger när vi berättar vad vi utsatts för. Arbetsgivare tror inte. Rättssystemet tror inte.

Men om metoo var en explosion, en tryckvåg, en glöd som tändes, så krävs det bränsle för att hålla elden vid liv. Det krävs att vi börjar lyssna. En sådan enkel sak. Lyssna. Lyssna på vad kvinnor i närheten säger, och vad de säger när de inte vågar säga något. Lyssna in deras beteende. Se hur dina kompisar beter sig och hör på orden de använder – och inte borde använda. För om vi alla inte ändrar vårt beteende och vårt sätt att bemöta våra medmänniskor så blir metoo snart en sotig kvarleva som påminner om den fantastiska eld som en gång brann.

VECKANS:

Filmtips: A star is born med Lady Gaga och Bradley Cooper. Magnetisk rockfilm som värmer i höstmörkret.

Serietips: Making a murderer har premiär för sin andra säsong på Netflix. Kommer vi någonsin få reda på om Steven Avery i själva verket är oskyldig eller inte? Spännande är bara förnamnet.

Annons
Annons
Annons
Annons