Annons

Anna Claesson: Anna Claesson: Jo, det är bra att vi får skriva vad vi vill

Journalister och lokaltidningar är vana vid reaktioner. Ibland är de översvallande, rörande och löjligt positiva. Ibland käpprätt åt andra hållet.
Anna ClaessonSkicka e-post
Publicerad 4 oktober 2018
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Alla som någon gång har verkat som journalist eller jobbat på en lokaltidning har fått ilskna telefonsamtal, sura besök och ännu argare mejl. Ibland helt berättigat. Gör vi fel kan det drabba många och mycket. Ibland är det dock inte berättigat. Då grundar sig oftast de upprörda reaktionerna i missförstånd. Att människor missförstår vårt uppdrag. Något jag skulle vilja påstå blir allt vanligare i ett samhälle där vi är vana vid att kunna kommunicera ut exakt den bild som just vi själva vill visa. Men, så fungerar inte journalistik.

””En lokaltidnings uppdrag är inte att ”lyfta en ort” – det är att granska och uppmärksamma, och att göra det utan att vara påverkade av andra.””

Under de senaste veckorna har jag vid ett flertal tillfällen stött på människor som verkar tycka att UT:s uppgift är att endast skriva positiva nyheter, för att ”lyfta orten” och att det är ”skandal att journalister får skriva vad de vill”.

Annons

Nej, det är inte en skandal. Det kallas för yttrandefrihet och tryckfrihet, och är två av de viktigaste pelarna som ett demokratiskt samhälle vilar på. Skulle journalister inte få formulera sig hur de vill (självklart enligt våra etiska riktlinjer och inom lagens begränsningar) så skulle vi snart kunna jämställa Sverige med länder som Kina och Ryssland.

En lokaltidnings uppdrag är inte att ”lyfta en ort” – det är att granska och uppmärksamma, och att göra det utan att vara påverkade av andra.

Journalistik är inte ett Instagram-konto där bilden du publicerar är den med snyggast ljus, bäst filter och härligast glimt i ögonen.

Journalistik är inte ett företags Facebook-sida där de själva enbart berättar sina starka sidor, billiga priser och fantastiska service utan kritiska frågor, fördjupning eller sammanhang.

Journalistik är heller inte en blogg där du har chans att säga precis allt du vill säga, med egna ord och där du själv väljer vad som är viktigt och inte.

Tänk er själva om alla skulle godkänna det vi publicerar – och styra över hur vi formulerar oss.

Den åtalade i Uddevalla-mordet vill inte att vi bevakar fallet och vi låter bli. Skattefifflande politiker säger nej till publicering om vad hen gjort. Vi upplyser inte om en trafikolycka som påverkar många för att den som körde inte vill det.

Det är en orimlig tanke när man drar det till sin spets. Därför publicerar vi. På läsarnas uppdrag och alltid med allmänintresset i fokus. Då är vi också beredda att ta reaktionerna, oavsett hur de blir. För alternativet, att vi inte får skriva vad vi vill, är faktiskt inte ett alternativ.

VECKANS:

Kämpigaste: Att gå upp på morgonen. Det här ogenomträngliga mörkret är en inte precis van vid.

Annons

Ljuspunkt: Höstens fantastiska mat. Ge mig mustiga grytor, rotsaker och ett glas rött så ska jag inte klaga på årstiden igen.

Annons
Annons
Annons
Annons