Anna Claesson: Anna Claesson: Elvaåringar – experter på att ta emot förändringar
Semestern är slut. De flesta har gått tillbaka till rutiner och jobb. Sommarlovet över. Igår började eleverna i skolan.
Hoppade in i gamla rutiner. Men också mycket nytt. Något som kan få de flesta lite oroliga. Nya förutsättningar och förändringar har den förmågan. Vissa tycker om det. Många inte – inte till en början iallafall. Bemöter det med viss skepticism.
Som när flytten av Systembolaget blev känd tidigare i veckan.
”Vad ska det vara bra för? Det ligger bra där det ligger nu.”
Det var en av kommentarerna som UT:s reporter fick när han ställde frågan vad ulricehamnarna tycker om butiksflytten.
En rimlig fråga. Personen var nöjd med läget så som det var och tyckte att en förändring var onödig. Kanske fanns en oro för att det skulle bli sämre? Vad vet jag?
Liknande reaktioner hade man kunnat räkna med att en av UT:s andra reportrar skulle få när hon i veckan intervjuade barn inför just skolstarten. Eleverna skulle få nya, okända klasskompisar, gå på en skola som skulle förändras utrymmesmässigt och behöva göra nationella prov för första gången. Alla parametrar som skulle kunna få frön av oro att börja gro i bröstet. Hade jag ställts inför det där hade säkerligen tankar malt runt i huvudet både en och två gånger.
Men reaktionerna hos eleverna var precis tvärtom.
Ovanstående var alla saker som eleverna såg fram emot. Jag både drog på munnen åt och blev imponerad av svaren. För det är beundransvärt att kasta sig in i förändringar med ett leende på läpparna och istället för att rygga, ta emot dem med öppna armar.
Nu kan man enkelt dra stora växlar och paralleller här. Säga att vi alla borde tänka så. Att vi borde se möjligheter i att välkomna nya människor, till vårt land och våra liv. Att vi ska hitta ljuspunkter i förändring oavsett om det är en skolmiljö som byggs om eller ett Systembolag som flyttar. Att på positivt vis ta sig an utmaningar.
Och varför inte? Kan en elvaåring kan väl vi andra också.
VECKANS:
Bon voyage: Säger vi till UT:s tidigare chefredaktör Lars Näslund som nu lämnat över stafettpinnen till Kajsa Kettil och drar vidare mot nya utmaningar i Göteborg.
Höstmys: Kör jag framför briljanta serien Mindhunter på Netflix. Seriemördare och 70-tal i en alldeles lysande kombo.