Annons

Anna Claesson: Anna Claesson: December tar knäcken på mina tårkanaler

December framkallar känslor från alla delar av spektrumet. Djupaste glädje, stress, ilska och en sjuhelsikes massa tårar. Men, inte av den dåliga sorten.
Anna ClaessonSkicka e-post
Publicerad 13 december 2018
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det ska erkännas direkt; jag är en blödig person. Eller rättare sagt en känslomänniska. Blir väldigt lätt arg, glad, irriterad, lycklig, ledsen, you name it. Jag har bekanta som inte har fällt en tår på flera år. Obegripligt i min värld.

Och just den här månaden måste vara den lipigaste på hela året. Ingen månad gråter jag som i december. Inte av höstdepression eller annan olycka. Nej då, det finns tillräckligt med andra anledningar.

Annons

Som luciatåget i småttingversion jag såg på en julmarknad i helgen. Blank i ögonen.

Alla engagerade människor som samlar in julklappar till behövande. Det stockar sig i halsen.

Nu tändas tusen juleljus på julkonserten. Tack gode Gud för vattenfast mascara.

De superkära (och hjärtekrossade) bönderna i Bonde söker fru. Lipfest med kompisarna i soffan.

Vittnesmålen från människor som räddats av Nobelpristagarna. Hulkar framför tv:n.

Berättelserna och engagemanget i årets upplaga av Musikhjälpen. Omöjligt att lyssna på under arbetstid.

Happy New Year med Abba när 2018 går över till 2019. Vet redan nu vad som väntar.

Som sagt, december tar knäcken på mina tårkanaler. Men, hjälp vad jag älskar det. Att få bli berörd, få känna och få rensa systemet. Bli lika pånyttfödd som Jesusbarnet i krubban.

Och enligt experter så är jag inte helt snett ute i mitt lipande. Det finns nämligen hälsofördelar med just en riktig gråt. Forskare tror att stressande kemikalier vi samlat på oss kan komma ut med tårarna och att det finns belägg för att personer som aldrig gråter har större risk för att få högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom skapar hjärnan endorfiner och smärtstillande hormon vilket gör att vi helt enkelt mår bättre efter en gråt. Så nog för att december stressar upp många människor – men kanske kan känslorna den här årstiden framkallar också vara lika renande och hälsosamt som ett iskallt julbad? Oavsett så gråter jag vidare. Decembers känslor är alltför svåra att värja sig emot.

VECKANS:

Annons

Fråga 1: Blir det en vit jul? Nej.

Fråga 2: Hur går det med snön till världscupen? Mina sportintresserade bekanta har redan börjat pumpa mig på snöinfo inför nästa års stora idrottshändelse i trakten. Mitt svar: Ingen fara, de löser det.

Annons
Annons
Annons
Annons