Allt fler för mörk timma
I år är det 182 av landets kommuner som deltar i manifestationen, däribland Ulricehamn. I fjol var det betydligt färre kommuner som var med om att släcka under en kvällstimme. Då var siffran något mellan 80 och 90 kommuner.
Även globalt har fler länder anslutit sig. I år blir det 103 länder, mot 88 i fjol.
– Då var det en miljard människor som släckte sina lampor. Givetvis hoppas vi på ännu fler i år, säger Diana Skoglund, kommunens miljöstrateg.
Allt kommer inte att släckas i Ulricehamn. Efter samråd med polisen har kommunen beslutat att släcka gatlamporna endast under 15 minuter. Risken för inbrott och andra brott och förseelser anses vara för stor om hela kommunen mörkläggs.
Förra året släcktes inga gatlampor.
Det skulle dessutom krävas en allt för stor arbetsinsats om hela kommunen skulle släckas. Då skulle 82 personer vara igång för att trycka på rätt strömbrytare.
I många kommuner ordnas diverse jippon; det kan vara konserter och karnevaler. Det kan också vara som i Ulricehamn att man tar tillfället i akt att beskåda stjärnhimlen. För att ge människor möjlighet att lära känna en del av rymden kommer Borås Astronomisällskap till Stora torget med sina teleskop.
Förhoppningen är att folk skall släcka sin elbelysning, tända levande ljus och få tid till eftertanke.
Ett antal företag och organisationer är engagerade i manifestationen. Det anordnas också en fototävling.
De som arrangerar årets timme för jorden är Ulricehamns kommun, Ulricehamns Energi AB och Ulricehamns Tidning.