Nyheter

300 vill ha tillbaka solarium

En namninsamling med närmare 300 underskrifter hjälper inte. Ulricehamns kommun står fast vid beslutet att stänga solariet i Sim- och sporthallen.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2011
Jan Melchior överlämnar namninsamlingen till kommunalrådet Lars Holmin med kravet att kommunen åter öppnar solariet i sim- och sporthallen. Men någon ändring av beslutet blir det inte, sa Lars Holmin.
Jan Melchior överlämnar namninsamlingen till kommunalrådet Lars Holmin med kravet att kommunen åter öppnar solariet i sim- och sporthallen. Men någon ändring av beslutet blir det inte, sa Lars Holmin.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Det var Jan Melchior som reagerat på kommunens beslut i höstas att stänga anläggningen med hänvisning till en tidigare gjord inventering av kommunens säljverksamhet.

Jan Melchior beskriver simhallen som en komplett anläggning med gym, simning och solarium. Så när beslutet att stänga solariet blev känt, reagerade han genom att lägga ut protestlistor.

I fredags var det dags att summera insamlingen och överlämna den till kommunalrådet Lars Holmin (m).

Jan Melchior anländer till stadshuset med listorna i högsta hugg strax före klockan tio. Någon minut senare kommer kommunalrådet Lars Holmin nerför trapporna, för sin del utrustad med klipp från olika media där frågan om kommunala solarier tagits upp.

De möts i foajén, och den diskussion som följer resulterar i beskedet att kommunens står fast vid sitt beslut.

– Att driva solarium är ingen kommunal uppgift. Det framkom också i den inventering av säljverksamheten som kommunen gjort, säger Lars Holmin.

– Till detta kommer hälsoaspekten, som också haft betydelse för vårt beslut. Ulricehamns kommun är heller inte ensam om vår inställning i den här frågan. Även andra kommuner har kommit till samma slutsats.

Jan Melchior befarar att kommunen nu tagit första steget mot en avveckling av simhallen. Att det finns ett annat solarium i Ulricehamn hjälper inte, menar han.

– Vi kommer inte att gå dit. Grejen är att man i simhallen har en komplett anläggning.

Men Lars Holmin försäkrar att någon ytterligare neddragning i anläggningen inte är aktuell.

– Vad gymmet beträffar kommer det att finnas kvar. Eftersom det räknas som friskvård så har kommunen rätt att bedriva sådan verksamhet, säger han.

Jan Melchior, som tidigare varit anställd som läkare, säger att om kommunen redan från början hade lyft fram hälsoaspekten som ett motiv till stängningen, hade han troligen inte dragit igång namninsamlingen.

– Men nu blev det en konkurrensdiskussion. Och mot den bakgrunden anser jag att kommunen absolut hade kunna fortsätta med verksamheten. Vad gäller hälsoaspekten spelar det roll hur ett solarium används. Dessutom finns det olika typer av solarium säger Jan Melchior.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.