Annons
Nyheter

20 lärare försvinner från skolan

Färre pedagoger i skola och förskola blir konsekvensen när barn- och utbildningsnämnden måste ta till nedskärningar för 2010.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2010
Foto: 
Foto: 

Nedskärningarna beror dels på minskat elevantal i skolan och färre barn i förskolan, dels på krav om ytterligare besparingar. Barn- och utbildningsnämnden får totalt knappt 450 miljoner kronor tilldelade för 2010, vilket är 8,1 miljoner mindre än förra året. I dag träffas barn- och utbildningsnämnden och väntas besluta om hur besparingarna ska fördelas inom de olika verksamheterna.

Färre elever och barn i skola och förskola ska ge besparingar på 6,1 miljoner. Tillsammans med de 8 miljonerna blir det alltså 14 miljoner kronor mindre för barn- och utbildningsverksamheten.

Annons

Tingsholmsgymnasiet drabbas märkbart av förändringarna. 74 elever färre har valt Tingsholm jämfört med förra året. På grund av minskningen får skolan 3,5 miljoner kronor mindre, enligt det förslag som barn- och utbildningsnämnden tar ställning till i dag. Dessutom minskar pedagogtätheten från 9,5 till 9,3. Totalt innebär det åtta färre tjänster på Tingsholm.

För att klara de minskade resurserna behövs enligt konsekvensbeskrivningen mer samordning mellan olika program. Skolan ska även satsa hårdare på att få elever att välja Tingsholm.

Catrine Berglund, rektor på Tingsholmsgymnasiet, konstaterar att nedskärningarna kommer att bli omfattande.

– Alla förstår att det här kommer att kännas i samtliga verksamheter, säger hon.

När UT talade med henne hade hon ännu inte fått information om alla detaljer kring besparingarna, men befarade att det kan bli aktuellt med uppsägningar.

– Om vi ska ha en budget i balans så blir det märkbart. Man kan inte hämta in 14 miljoner utan att det måste sägas upp folk säger Catrine Berglund.

För förskolans del väntar en minskning med tre tjänster för hela verksamheten. Enligt den konsekvensbeskrivning som har tagits fram inför nämndens sammanträde kommer minskningen att bli särskilt märkbar på de mindre enheterna.

I grundskolan både ökar och minskar elevantalet. Eleverna i år ett till sex väntas bli 20 fler. Men eftersom år 7-9 får en minskning med ungefär 54 elever kommer antalet lärartjänster i grundskolan att minskas med 7,5.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons