Nyheter

14 våningar vid vattnet

Tre höghus, 160 lägenheter och brygga vid sjökanten. Nu presenterar Hökerum Bygg AB sina planer på hur Brinkstomten i norra änden av Åsunden ska utvecklas till bostadsområde.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2013
Varje huskropp består av tre delar, som binds samman med gemensam trapphall. Att prova idén med ett gemensamt utrymme för social samvaro är en tanke om finns med i visionen.ILLUSTRATION: HÖKERUM BYGG AB
Varje huskropp består av tre delar, som binds samman med gemensam trapphall. Att prova idén med ett gemensamt utrymme för social samvaro är en tanke om finns med i visionen.ILLUSTRATION: HÖKERUM BYGG ABFoto: Hökerums bygg
Sigvard Ståhl och Maria Ståhl vid Hökerum Bygg AB är mycket nöjda med visionen för den planerade bostadsbebyggelsen på Norra stranden, som projektet kallas.
Sigvard Ståhl och Maria Ståhl vid Hökerum Bygg AB är mycket nöjda med visionen för den planerade bostadsbebyggelsen på Norra stranden, som projektet kallas.Foto: Christer Seldevall
Allmänheten ska ha tillgång till strandkanten, mellan husen och vattnet. ILLUSTRATION: HÖKERUM BYGG AB
Allmänheten ska ha tillgång till strandkanten, mellan husen och vattnet. ILLUSTRATION: HÖKERUM BYGG ABFoto: Hökerums bygg

Bästa möjliga solläge, största möjliga balkong.

Helst i västläge med sjöutsikt.

Det är viktiga faktorer när Hökerum Bygg AB planerar sina satsningar. Så när företaget fick frågan om de ville köpa den tomt där Brinks Trä i dag har sin verksamhet, så blev svaret ett rungande ja.

– Självklart övervägde vi beslutet. Men läget i norra änden av Åsunden är troligen det absolut bästa tänkbara här i Ulricehamn för en satsning av detta slag, säger Sigvard Ståhl, som är seniorrådgivare i bolaget.

– Här finns förutsättningar att skapa ett riktigt attraktivt boende både vad gäller ute- och innemiljö. Förhoppningsvis kommer det att bli ett uppskattat inslag i stadsbilden, tillägger Maria Ståhl, som är marknadsansvarig i Hökerum Bygg.

Vi träffas i bolagets lokaler vid Boråsvägen i Ulricehamn för en presentation av den första visionen över hur området kan utvecklas till bostadsområdet med flerfamiljshus.

Den husmodell som nu lanseras bygger på tidigare hus som bolaget uppfört i Jönköping samt Landskrona. För att få bästa möjliga sjöutsikt med solläge, vinklas husdelar i önskad riktning.

– Varje huskropp består av tre byggnader som binds samman i mitten i form av en gemensam trapphall, förklarar Sigvard Ståhl.

Antalet våningar varierar mellan de olika huskropparna. Från 14-12-10 i det högsta huset till 8-6-6 i det med lägst antal våningar (se illustration). Totalt blir det 160 lägenheter.

Höga hus brukar bli en het potatis i debatten om bostadsplanering, vilket Hökerum Bygg AB är bekanta med sedan tidigare.

– Men under senare år har vi märkt att det börjat svänga. Människor är mer positiva till höga hus i dag, säger Maria Ståhl.

– Och de hus vi vill bygga här kommer inte att skymma utsikten för andra. Dessutom ger detta möjlighet till så många fler hushåll att få sjöutsikt. Alternativet villor eller radhus hade bara gett den möjligheten till ett fåtal, säger Sigvard Ståhl.

Att höghusen förses med sadeltak kan ses som ett sätt att anknyta till den bebyggelse som annars är förhärskande i Ulricehamns stadsbild.

Utemiljön är ett viktigt inslag i satsningen. Som ett sätt att förstärka det sjönära läget, ska det bli en brygga i strandkanten bara några meter från bostäderna.

Samtidigt kommer allmänheten att ha tillgång till strandområdet.

– Vi tänker oss att området blir en förlängning från gångvägen och bryggan vid sjöbodarna, säger Sigvard Ståhl.

Maria Ståhl betonar att det som nu presenteras är en första vision.

– Men vi tror på grundidén, och att den kommer att ligga fast under hela den fortsatta planeringen fram till byggstart, säger hon.

Då idén presenterades för kommunens tjänstemän för några dagar sedan möttes förslaget av positiv respons. Också banken har gett preliminärt klartecken. Beslut om finansiering tas formellt vid ett styrelsemöte i morgon.

Totalt handlar det om en investering i storleksordningen 350 miljoner kronor. För de tilltänkta bostadsrättsinnehavarna kommer prisnivån att ligga på ungefär samma nivå som i bolagets aktuella byggprojekt Åsundaterassen 1 och 2 som är under uppförande.

Med en planprocess på cirka 1,5 år ska det kunna bli inflyttning 2015.

– Vi siktar på inflyttning i det första huset samma dag som nya motorvägen R40 invigs, säger Sigvard Ståhl.

Det händer nu:

Vid helgens näringslivsmässa i Ulricehamn kommer Hökerum Bygg att finnas på plats för att närmare presentera sina planer på bostadsrättsföreningen Norra Stranden.

Ett politiskt beslut om att ta fram en detaljplan för ändrad användning av området till bostäder finns redan.

Den fortsatta planeringen ser preliminärt ut på följande sätt:

? Ett första förslag till detaljplan kan bli klart till sommaren, för att kunna ha ett samråd i augusti-september.

? En utställning av planförslaget kan hållas januari-februari 2014.

? Politiskt beslut ska då kunna tas maj-juni samma år.

? Byggstarkt kan ske under hösten 2014.

? Inflyttning i det första huset blir 2015.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.