112 nya medborgare under året

Under 2017 fick 112 personer i Ulricehamn svenskt medborgarskap. På nationaldagen på onsdag hålls som vanligt en ceremoni för dem.
Ulricehamn • Publicerad 5 juni 2018
På onsdag hälsas nya medborgare välkomna. Bilden är från ett tidigare tillfälle.
På onsdag hälsas nya medborgare välkomna. Bilden är från ett tidigare tillfälle.Foto: Pernilla Rudenwall

Alla nya medborgare och deras familjer får en inbjudan till den traditionsenliga ceremonin i stadshuset på nationaldagen.

Då brukar kommunchef samt politiker delta. De nya medborgarna får en gåva och sedan äter man lunch tillsammans.

De som vill kan sedan följa med till nationaldagsfirandet i Stureparken.

112 nya medborgare är relativt mycket jämfört med de andra Sjuhäradskommunerna men förstås inte jämfört med Borås.

Enligt Borås Tidning fick kommunen där 1 000 nya medborgare förra året. Näst mest nya medborgare fick Marks kommun med 128 stycken, därefter följde Ulricehamn.

Tranemo kommun fick 85 nya medborgare.

Det blir allt fler som får medborgarskap. I Sverige fick cirka 70 000 personer medborgarskap under 2017. Det är en ökning med 14 procent jämfört med det tidigare rekordåret 2016.

En stor del av ökningen kan enligt Statistiska centralbyrån förklaras av de senaste årens stora invandring från Syrien. De syriska medborgarna var den största gruppen som fick svenskt medborgarskap förra året, 8 635 personer.

Men totalt kommer de nya medborgarna från drygt 160 länder. De vanligaste länderna är Syrien, Somalia, Irak, Thailand, Afghanistan, Polen, Finland, Serbien och Iran.

Anders RosenbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.