Annons
Nyheter

Ny bokbuss tar vid i Tranemo

Med fanfarer, hyllningstal och blommor invigdes Tranemo kommuns nya bokbuss i fredags förmiddag.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2011
Bandklippning för nya bokbussen.
Bandklippning för nya bokbussen.Foto: Christer Seldevall

Som en kulturens egen budbärare gled den nya grön- och metallicfärgade bussen långsamt in på Forumtorget i Tranemo på slaget klockan tio. Där väntade många nyfikna som ville vara med om invigningen av den nya bokbussen.

Och så, till tonerna av trumpetfanfarer och ackompanjerande tutsignaler fick den gamla uttjänta bokbussen Nils Ture lämna parkeringsplatsen och ge plats åt sin efterträdare, som fått namnet Kaxi.

Annons

Därefter blev det högtidstal av centerpolitikern Victoria Haraldsson. Hon berättade hur glad hon blivit över att inte bara få vara med om invigningen utan även få hålla talet.

– Men när det först ringde från biblioteket trodde jag att det var för någon försenad bok jag hade liggande hemma. Och att det dessutom var bibliotekschefen som ringde, då tänkte jag att det var allvarligt, sa Victoria Haraldsson.

När hon nu gratulerade bibliotekschefen till den nya bokbussen, passade hon samtidigt på att lämna tillbaka en lånad bok.

Därefter var det dags för själva invigningen. Några barn utrustade med saxar stod redo för detta. När banden i regnbågens alla färger så var avklippta, gled dörren långsamt åt sidan, varpå besökarna kunde äntra bussen.

Därinne väntade föraren Kent Lorentzson. Han såg väldigt glad ut över blommor och presenter som överlämnades av gratulanterna.

– Bussen heter Kaxi. Vilket passar mycket bra. När man kör den här stora, moderna och säkra bussen så känner man sig allt lite kaxig, sa han.

Bussen är ett riktigt lyft, tyckte bibliotekschefen Fredrike Henriksson.

– Den är utrustad med modern teknik, digital uppkoppling samt tv-skärm. Det innebär att den kan användas för flera syften, exempelvis som utställningslokal. På det hela taget är detta en stor dag.

Innebär den nya bokbussen att man nu riskerar ytterligare neddragningar av filialerna?

– Nej. Helst vill vi naturligtvis ha bådadera, både bra tillgänglighet vid filialerna och en bokbuss. Med den nya bussen nu blir det så bra det kan. Den innebär en ökad flexibilitet. Vi är jättenöjda.

Annons

Längst bak i bussen satt Laban Persson försjunken i boken Campingmysteriet. På sätet bredvid sig låg dessutom en ny bok om Sune.

– Jag lånade böcker i den gamla bussen också. Men nu blir det säkert bättre. I en ny buss får det plats med fler böcker. Det är bra, sa han.

Efter 23 år får Tranemo kommun en ny bokbuss. Den är helt nybyggd med interiör och teknik anpassade efter dagens krav.

Det betyder mycket ljus, exponeringsmöjligheter av media, utställningsdel och informationsskärm. Bussen innebär möjlighet för exempelvis politiker, tjänstemän och olika kulturarrangemang att följa med på turerna som täcker hela Tranemo kommun. (Källa: Tranemo kommun)

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons